Hopp til innhold

– Frykt for terrorceller ga økt beredskap

Det skal ha vært det frykt for terrrorceller som torsdag fikk Forsvaret til å øke terrorberedskapen.

Vi har informert i henhold til våre rutiner, sier sjef for operativ avdeling i Forsvarsstaben Erik Gustavson.

Se video: Vi har informert i henhold til våre rutiner og ser at vi muligens må se på rutinene, sier Erik Gustavson.

Det skriver VG fredag. Ifølge avisa har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten i en periode overvåket terrorceller i utlandet som skal ha hatt planer om å gjennomføre terrorangrep i Norge og andre land.

Ifølge avisa har internasjonale etterretningstjenester hatt oppsyn med et helt bestemt miljø i utlandet.

Dagbladet skriver at det var etterretning fra NATO som førte til at Forsvaret valgte å øke terrorberedskapen torsdag. En norsk eller nederlandsk militærleir ble sett på som sannsynlige mål.

Ifølge avisa ble Forsvaret for en knapp uke siden varslet om at terrorister kunne slå til mot en militærleir i Norge eller Nederland. Informasjonen ble systematisk gjennomgått av Forsvarets etterretningstjeneste, E-tjenesten.

Torsdag klokka 14 ble informasjonen vurdert slik at forsvarsledelsen valgte å innføre terrorberedskap A ved alle militæranlegg i landet. Forsvaret ville torsdag ikke si noe om årsaken til at det laveste beredskapstrinnet for beredskap ble innført.

– Må kanske gå gjennom rutiner

Forsvaret åpner for en gjennomgang av sine rutiner etter kritikk fra Oslopolitiet. Stabssjefen der er forundret over at politiet ikke ble varslet da forsvaret økte terrorberedskapen ved alle sine leire i Norge.

– Vi har informer i henhold til våre rutiner, svarer Erik Gustavson, sjef operativ avdeling i Forsvarsstaben når NRK konfronterer han med kritikken fra Oslopolitiet, men legger til:

– Vi har informert i henhold til våre rutiner og ser at vi muligens må se gjennom rutinene en gang til.

Stort mer vil han ikke si om hva det er som har fått forsvaret til å øke beredskapen.

– Mulig terroraktivitet

Militærleir Værnes

En «A» på porten ved Værnes Garnison viser at beredskapen er økt.

Foto: Terje Næss

Det skal ha vært Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan i Bodø som ba om at terrorberedskapen skulle økes. Etter det NRK kjenner til var det mange militærleire som skjerpet vaktholdet.

Nivå A betyr blant annet økt årvåkenhet og skjerpet adgangskontroll.

– Beredskapstrinnet ble iverksatt klokka 14 torsdag som et generelt varsel om mulig terroraktivitet av uforutsigbar type og omfang, sa oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til NRK.no.

Han sa det var generell trusselvurdering som lå til grunn for tiltaket.

– Det innebærer økt årvåkenhet og at vi ber folk være mer påpasselige, noen andre praktiske følger får det ikke, sa Myhre.

Han ville ikke si hvor trusselen kom fra eller hvor den ble fanget opp, men fortalte at det var eksperter som har vurdert den. Deretter var det forsvarets ledelse som bestemte at beredskapen skulle høynes.

Regjeringen ble orientert

I løpet av kvelden ble regjeringens sikkerhetsutvalg orientert om den mulige trusselsituasjonen og håndteringen av den.

Oslopolitiet, derimot, uttrykte tidlig forundring over at man ikke der var blitt orientert om grunnen til at Forsvaret hevet sin terrorberedskap.

– Oslo politidistrikt har ikke satt stab, og vi synes det er merkelig at vi ikke er kjent med den vurderingen som ligger bak forsvarets oppgradering av terrorberedskapen, sa stabssjef Johan Fredriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kontroll Huseby leir

Alle biler som kjørte inn i Huseby leir i Oslo ble kontrollert torsdag kveld.

Foto: Peter Von Tangen / NRK

Husker ikke detaljer

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier at han ikke kan huske hva som utløste det, de få gangene beredskapen ble hevet da han var landets øverste militære sjef fra 2005 til 2009.

– Det skjedde nok et par ganger, men jeg kan ikke huske spesifikt hva som utløste økt terrorberedskap i min tid, sier han til NTB.

Det er et uttrykk for at beredskapen kan økes uten at det trenger å være spesielt dramatisk, mener Diesen.

Han tror at tips, etterretningsinformasjon eller en hendelse ligger bak:

– Det trenger ikke være spesielt dramatisk. Det kan også være noe som ikke umiddelbart har med Norge å gjøre, sier han.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger