Hopp til innhold

Terrorberedskap A i norske militærleirer

Terrorberedskapen i alle norske militærleirer er hevet til nivå A. Det er det laveste beredskapsnivået og betyr et generelt varsel om mulig terroraktivitet.

Forsvaret har hevet trusselnivået på alle sine militærinstallasjoner i løpet av ettermiddagen. Militære vakter kontrollerer biler som skal til Huseby leir i Oslo.

Militære vakter kontrollerer biler som skal til Huseby leir i Oslo torsdag kveld.

Det skal være Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan i Bodø som har bedt om at terrorberedskapen økes. Mange militærleire har væpnet vakthold til vanlig, men etter det NRK kjenner til er ikke vaktholdet styrket – men skjerpet. Nivå A betyr blant annet økt årvåkenhet og skjerpet adgangskontroll.

Beredskapstrinnet iverksettes som et generelt varsel om mulig terroraktivitet av uforutsigbar type og omfang.

Hensikten er å bevirke økt årvåkenhet, inkludert gjennomgang av relevante handlingsplaner, samt å innføre skjerpet adgangskontroll.

Årsaken ukjent

Etter det NRK kjenner til satt den operative ledelsen, som er på vakt ved FOH og Situasjonssenteret i Forsvarsdepartementet i Oslo, i møte torsdag kveld. Der vurderte de trusselsituasjonen og diskuterte om beredskapsnivået skal vedvare, heves eller om det skal tilbake til normalen.

Forsvarsdepartementet opplyser at det har vært møte i Regjeringens sikkerhetsråd, men opplyser til NRK at dette er over.

Etter møtet vil ikke sjef for operativ avdeling i Forsvarsstaben, Erik Gustavson, gå inn på hva som ligger til grunn for at terrorberedskapen er hevet til A.

– Jeg kan ikke gå mer konkret inn på det, men det er en situasjon som tilsier at vi hadde behov for å skjerpe årvåkenheten ved våre avdelinger i Norge, sier Gustavson i NRK i 23-tiden.

Stoltenberg holdes orientert

Statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved Statsministerens kontor sier til NTB at statsministeren holdes løpende oppdatert om situasjonen:

– Regjeringens sikkerhetsutvalg er orientert om en mulig trusselsituasjon og håndteringen av denne, sier Amundsen.

Trusselen omfatter ikke det sivile samfunnet, kun militære installasjoner.

– Ingen dramatikk

Terrorberedskapen har fire nivåer, fra A til D. A er det laveste nivået. Trusselsituasjoner i Norge er vanligvis politiets ansvar, dermed kan det se ut som at dagens trussel var rettet mot et av forsvarets anlegg.

Pressevakt Vegard Finberg bekrefter opplysningen, men sier det ikke innebærer noe dramatikk.

– På grunnlag av en generell trusselvurdering så har Forsvaret valgt å respondere på dette i henhold til planverk, sier han til NRK.

– Dette betyr skjerpet årvåkenhet. Forsvarets installasjoner har gode vaktrutiner og lignende til vanlig, sier han.

Han mener det hevede nivået ikke vil være spesielt merkbart.

Faremo orientert

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo ble orientert om Forsvarets økte beredskap torsdag ettermiddag, skriver NTB.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen sier at den økte beredskapen handler om militære anlegg og dermed ikke berører det sivile samfunn.

– Jeg kan nå bekrefte at situasjonssentret hos oss ble orientert tidligere i dag og at også statsråden er orientert, sier Johansen til NTB ved 19.30-tida torsdag kveld.

Terrorberedskapen i alle norske militærleirer er satt til nivå A. Pressetalsmann i forsvaret, Vegar Finberg, sier at en ingen konkret trussel, men en generell trusselvurdering ligger bak.

Forsvaret: – Ingen konkret trussel

Vil ikke si hvor trusselen kommer fra

– Beredskapen ble igangsatt klokka 14 i dag, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til NRK.no.

Bent-Ivan Myhre

Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han sier en generell trusselvurdering er bakgrunnen for tiltaket.

– Det innebærer økt årvåkenhet og at vi ber folk være mer påpasselige, noen andre praktiske følger får det ikke, sier Myhre.

Han vil ikke si hvor trusselen kommer fra eller hvor den ble fanget opp.

Myhre forklarer at det er forsvarets ledelse som bestemmer når det skal innføres slike tiltak og at det er eksperter som vurderer innholdet i trusselen.

– En trussel

Ved Rygge flystasjon har de også satt terrorberedskapen til nivå A.

– Ja, det gjelder også Rygge flystasjon. Det gjorde vi tidligere i ettermiddag, sier sjef ved Rygge flystasjon Rolf Folland.

Hva har dere fått vite?

– Det er en trussel som er fremmet, men ikke noe spesifikt, sier Folland til NRK.

AKTUELT NÅ