Hopp til innhold

Et mentalt nederlag

- Ethvert utenlandsoppdrag har en pris. Den er det mange som sliter med og ikke får betalt, sier Anders Grindaker i SIOPS.

Norske FN-soldater i Libanon
Foto: NRK

I Danmark har det i disse dager blitt sendt ut over 20.000 brev til soldater som har vært i utenlandstjeneste siden 1992, og de erkjenner at følgeskadene er en del av krigens gang.

Soldatene som har vært i blant annet Bosnia, Kosovo, Irak og Afghanistan har fått et personlig brev med tilbud om psykologhjelp.

LES OGSÅ: Kampen mot Forsvaret

LES OGSÅ: Satte fyr på kroppsdeler

LES OGSÅ: - Viktig å ta vare på veteranene

DEBATTÉR: Kampen mot Forsvaret

Et mentalt nederlag

Det er medisinsk enighet om at utenlandsoppdragene blir skarpere og skarpere, og at risikoen øker.

- Det er et tankekors å sende ut soldater. Det ser ut til at desto lenger du tjenestegjør, desto større er risikoen for følgeskader, sier Anders Grindaker i SIOPS.

Han mener likevel at Norge har forpliktelser og absolutt skal være med i de internasjonale styrkene.

- Men vi må være forberedt og villige til å innse at det går galt med noen. Og det er for galt at unge mennesker som har tjenestegjort i fredsbevarende operasjoner ender som minstepensjonister midt i livet. Tragedien er jo at disse gutta er oppegående gutter. Å slutte å jobbe er et mentalt nederlag for dem, sier Grindaker.

Han får støtte av FN-veteran og tidligere yrkesoffiser Bente Finnestad.

- Det blir litt skamfullt, på en måte, å ikke kunne takle disse tingene, sa Finnestad til NRK Dagsrevyen i fjor.

- Rettsliggjøring er synliggjøring

For SIOPS er saken enkel:

- Vi skal ha pensjonen vi har krav på. Punktum. Det er kjernen, sier Grindaker.

Når soldatene nektes pensjon, går de til sak. Knut Braa, etter sin rettssak, forteller at det var en unødvendig tung opplevelse, og skriver på sin nettside at det er "tragisk" at det gikk så langt.

- Grunnen til at disse sakene tas til retten er at da synliggjøres problemet. Og da kan ikke politikerne lenger ignorere det, sier Grindaker.

- Det må umiddelbart etableres en pensjonsordning som det går an å leve av. Det er en skam å behandle soldater på denne måten. Særlig når vi er en del av den politiske verkøykassa, sier Grindaker.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og en menig som skal tjenestegjøre utenfor Libanon
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Utenlandsoppdrag har en pris

I en kronikk i Dagbladet på søndag sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at 50.000 norske soldater har vært ute i fredsoperasjoner siden andre verdenskrig.

Forsvarsministerenen sa at å snu ryggen til når verden blir vanskelig ville være et svik mot mennesker som trenger hjelp. Hun skriver også at å gå inn i krigs- og konfliktområder kan være farlig og vanskelig.

Det er ikke kjent hvor mange som sliter med følgeskader og har blitt syke etter operasjonene for eksempel på Balkan, i Libanon og i Somalia - operasjoner som gjerne er kalt "grisete".

- Ethvert utenlandsoppdrag har en pris. Den er det mange som sliter med og ikke får betalt, sier Grindaker. Han legger til at soldatene ikke ønsker et forlik - de ønsker en pensjon.

AKTUELT NÅ