Hopp til innhold

Får 450.000 i erstatning

Marja Åstrøm fikk ikke jobben hun søkte som brannkonstabel i Vadsø kommune, nå får hun 450.000 kroner i erstatning og oppreisning fordi hun ble diskriminert.

Marja Aastrøm
Foto: Harry Johansen

En kvinne i Vadsø får 450.000 kroner i erstatning og oppreisning etter at hun ble diskriminert i en ansettelsessak.

Det har Øst-Finnmark tingrett avgjort. Marja Aastrøm fikk ikke jobben hun søkte som brannkonstabel i Vadsø kommune.

Svært fornøyd

– I mine øyer er dommen helt riktig. Jeg er så glad at om jeg ikke hadde hatt ører ville smilet gått rundt hele hodet, sier Aastrøm etter at hun fikk vite om rettens avgjørelse.

Aastrøm er ikke overrasket over resultatet fra Øst-Finnmark Tingrett.

– På en måte var det jo forventet, siden jeg fikk medhold i likestillings- og diskrimineringsnemda. Derfor hadde jeg store forhåpninger til avgjørelsen, sier Aastrøm.

Konflikt i flere år

Siden 2005 har Aastrøm ligget i konflikt med Vadsø kommune etter at hun søkte på jobb som brannkonstabel i kommunen.

Tidligere har Likestillings- og diskrimineringsnemda gitt Aastrøm medhold i at Vadsø kommune ikke kunne sette aldersgrense 35 år på en stilling som brannkonstabel.

I dag er aldersgrensa fjernet i stillingsutlysninger til yrket.

Les mer om saken her:

Vant frem i retten

Aastrøm krevde nesten 400.000 kroner i erstatning og oppreisning. Vadsø kommune ville ikke gi mer enn enn 100.000 kroner i oppreisning, og var ikke enig i at Aastrøm var blitt kjønnsdiskriminert.

Øst-Finnmark Tingrett slår nå fast at hun er diskriminert både på grunn av sin alder og fordi hun er kvinne.

Vadsø kommune er dømt til å betale erstatning og oppreisning på 450.000 kroner, samt saksomkostninger Aastrøm har hatt i forbindelse med rettsaken.

Flytter fra Vadsø

Aastrøm jobber enda deltid for brannvesenet i Vadsø på deltid, og som renholdsbetjent i kommunen. Men om en måned flytter hun fra byen, delvis på grunn av arbeidstvisten som nå har pågått i tre og et halvt år.

– Jeg har mistet helt respekt og tillit til kommunen på grunn av måten de har håndtert saken på, og føler at det ikke er holdbart for meg å fortsette i jobb her.

– Graverende

Regionleder for arbeidstakerorganisasjonen Delta, Marit Sørensen Graff, mener at saka fra Vadsø er graverende.

– Arbeidsgiver har et ansvar i forhold til lovverket for å jobbe med likestilling og det vi har sett i dette tilfellet er det i dette tilfellet har vært fraværende.