Hopp til innhold

Hvem har ansvaret for likestillingen?

Det har ikke vært vanlig at Vadsø kommune oppfordrer kvinner til å søke ledige stillinger, sa kommunen i arbeidsrettssak i går.

Video nsps_upload_2010_2_2_19_34_0_1025.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

BAKGRUNN: Likestillings- og diskrimineringsnemda gitt Marja Aastrøm medhold i at Vadsø kommune ikke kunne sette aldersgrense 35 år på en stilling som brannkonstabel.

Hvem sitter med ansvaret for at Vadsø kommune har en tydelig likestillingsprofil?

Dette var et av de sentrale spørsmålene under rettsforhandlingene i Øst-Finnmark tingrett onsdag.

Marja Aastrøm har stevnet Vadsø kommune fordi hun mener seg forskjellsbehandlet som kvinne ved søknad på stilling til brannvesenet i Vadsø .

– Ikke vanlig å oppfordre kvinner til å søke

I går forklarte blant andre kontorsjef Marita Jakola Skansen seg, sammen med ledelse og ansatte ved brannstasjonen.

Jakola Skansen sa at kommunens likestillingsprinsipp ikke har vært tydelig nok formulert. I retten har det kommet fram at kommunens likestillingspolitiske holdning er formulert ett sted i kommunens sedvanlige årsberetning.

– Det har ikke vært vanlig å oppfordre kvinner til å søke stillinger, sa hun, men mente likevel at Vadsø kommune har en god kvinnerepresentasjon på lønningslistene.

Hvem har ansvaret?

Et vesentlig punkt er hvem det er som ivaretar likestillingsprinsippet når en stilling skal besettes.

Kontorsjefen sa i retten i går at dette ansvaret har kommuneledelsen overlatt til de ulike etatsjefene, som skriver innstillingen til rådmannen.

Men da sjefen for brannvesenet i Vadsø, Ketil Eriksen, fikk spørsmål om hvordan han som innstillende myndighet ivaretar lovverket, svarte han at han antok at dette var noe som kommuneledelsen hadde ansvaret for.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark