Hopp til innhold

– Kan ikke stikke av fra lovnader

ENI bør tenke seg veldig nøye om på hvordan de nå fremstår i Finnmark, mener Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er gått noen få måneder siden regjering og Storting godkjente ENI Norges planer for oljeutvinning på Goliat-feltet.

Etter dette har det vært lite å høre fra oljeselskapet.

Det var helt til denne uka, da ENI Norge bestemte seg for å trekke støtten på 250 millioner kroner til Stavanger-baserte IRIS plan om å kartlegge de miljømessige konsekvensene av oljeboring på Goliat-feltet, nordøst for Hammerfest.

Torsdag kveld ble en stotrende talskvinne fra selskapet satt til veggs av NRK Rogaland i det som best kan beskrives som en pinlig seanse:

Video nsps_upload_2009_9_11_13_16_29_1337.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Liv Nielsen, miljødirektør ENI Norge blir intervjuet av Lars Sigurd Sunnanå. Foto/redigering: Zbigniew Czaplicki.

Geir Iversen, tidligere SP-ordfører Sørøya

Geir Iversen, tidligere SP-ordfører i Hasvik.

Foto: Leif Hatland / NRK

Uansett, forskningsløftet som trolig gikk rett hjem hos både regjering og storting, er trukket tilbake med nær sagt øyeblikkelig virkning.

– Kan ikke stikke av fra lovnader

Det gir vann på mølla til de som hevder oljeselskapene ikke er til å stole på. Og spørsmålet melder seg umiddelbart: var forskningsprosjektet et skalkeskjul, utelukkende for å sukre konsesjonssøknaden?

Og kan man stole på at ENI holder hva de lover når det kommer til beredskap?

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen synes ENI Norge stiller seg i et dårlig lys når de trekker seg ut av prosjektet, men vil ikke blande seg inn i avtaler ENI gjør med enkeltstående selskaper.

– Men jeg mener de bør tenke seg veldig nøye om på hvordan de nå fremstår i forhold til samarbeidspartnere og lokalsamfunn i Finnmark. Nettopp derfor har vi vært opptatt av å ha konkrete og detaljerte konsesjonsvilkår. Da kan nemlig ikke ENI stikke av fra lovnader og løfter, men er forpliktet til å gjennomføre det for å starte opp.

Fikk lovnader, men ingenting skjer

Tidligere ordfører i Hasvik, Geir Iversen, var en gang tilhenger av oljeutvinning utenfor Sørøya. Nå er han innbitt motstander.

– Det hun sier er at de har lagt inn en del vilkår, men det har man trodd på før. Vi hadde store forhåpninger i Hasvik, vi fikk blant annet en halv million til å utrede oljevernberedskap med utgangspunkt i Hasvik.

– Ingen verdens ting er kommet, vi hadde noen fine middager, det er alt jeg kan se vi har igjen.

Han håper Helga Pedersens lovnader om at det ikke settes i gang produksjon på Goliat-feltet er til å stole på, men er usikker på hvilke kriterier hun setter til oljevernutstyret.

I en Brennpunkt-dokumentar tidligere i uka kom det frem at dagens oljevernutstyr rett og slett ikke virker i bølger høyere enn tre meter.

– Vi som bor i Hasvik har fått forsikringer, blant annet fra ENI, om at vi skulle få verdens beste oljevern rundt dette. Så langt har vi ikke sett noe, og det virker på meg som at dette er et spill for galleriet, og at ingenting kommer. Hvem skal stille kravene? Hvordan skal kravene fylles?

– Må svare på hvordan de vil løse utfordringene

I følge Pedersen sier konsesjonsvilkårene at ENI må ha teknologiske svar på de ekstra utfordringene det er å drive oljevirksomhet i mørke, is og kulde.

I tillegg må de konkretisere opplegget for øvelser i mørke og kulde, og de må svare på utfordringene med å drive oljevirksomhet langs kysten i et område med mye sjø og kyst, men lite folk og infrastruktur.

– De får ikke en endelig tillatelse til å starte produksjon før de kan svare på dette.

geir helga

FRA RADIO: Geir Iversen og Helga Pedersen i debatt om Goliat-prosjektet. Programleder: Eilin Kaspersen.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark