Hopp til innhold

Snur helt rundt i oljespørsmål

Før var han oljetilhenger. Nå har han starta nordnorsk aksjon MOT oljeboring.

Geir Iversen, tidligere SP-ordfører Sørøya

Arkivbilde.

Foto: Leif Hatland / NRK

Lokalpolitiker og tidligere ordfører Geir Iversen på Sørøya i Finnmark kjempet mange år for oljeboring i nord.

Nå har han snudd helt rundt, og starter folkeaksjon mot oljeboring i nord.

– Det er klart at det er hasard, det her. Vi kan ikke være med på dette her, sier han.

Geir Iversen kjempet i mange år for oljeselskapenes løfter i nord – at oljen kan sikre landsdelen både arbeidsplasser og miljø.

Etter Stortingets vedtak om å åpne goliatfeltet utenfor Sørøya, fortalte han på NRK Brennpunkt tirsdag at han har blitt lurt av oljeselskapene og sin egen regjering: Han mener Finnmark verken får arbeidsplasser eller oljeberedskap.

– Vi har tidligere blitt innkodet med at det eneste saliggjørende har vært olje og gass-produksjon, slik at vi kan tjene penger i nord. Men nå må noen skjære gjennom i denne risikosporten, sier Iversen.

Oppforder alle til å snu

Nå gjennomfører den tidligere oljeforkjemperen en total snuoperasjon, og inviterer sine gamle motstandere i miljøbevegelsen til en felles oljeaksjon for å stoppe oljeboring på goliatfeltet og resten av Nord-Norge.

– De som aksjonerer i Lofotoen og Vesterålen skal vi helt klart samarbeide med, sier han.

Geir Iversen oppfordrer nå fiskere, miljøfolk og lokalpolitikere i Lofoten, Vesterålen, Troms og Finnmark til å lage en folkeaksjon for et oljefritt Nord-Norge.

– En folkelig aksjon har innflytelse. Dette er noe oljeselskapene vil unngå, og også staten, som tjener gode penger på oljeutbygging, sier Iversen, som også har lansert kampanjen på nettsamfunnet «Facebook».

Ønskes velkommen av Bellona

Leder i Bellona, Fredric Hauge, sier de gjerne jobber sammen med sin gamle motstander. De mener hans troverdighet ikke er svekket av at han har skiftet syn.

Les også: