Hopp til innhold

- Ikke Goliat uten skikkelig utstyr

Det sier Helga Pedersen.

Oljevernøvelse

Fra en oljevernøvelse i Tromsø i mai 2009.

Foto: Marita Andersen / NRK

Eva Husby

Ordfører i Hasvik, Eva Husby, er kritisk til at ingen har definert hvilke krav ENI må oppfylle for å få drive Goliat-feltet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Helga Pedersen

Fiskeri- og Kystminister Helga Pedersen sier det ikke vil bli utvinning på Goliat-feltet dersom ikke ENI kan svare godt på beredskapskravene.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I tirsdagens Brennpunkt-dokumentar kom det frem at det ikke eksisterer oljevernutstyr som fungerer i bølger over to meter eller dersom havstrømmen er sterkere enn to knop.

Det viser seg at utstyret som skal verne norskekysten fra ødeleggelser ikke er blitt forbedret nevneverdig gjennom de siste 30 år.

Blir bølgene over tre meter høye mister oljelensene nesten all oljen.

Til tross for dette har regjeringen tillatt oljeutvinning på Goliatfeltet, bare fem mil fra Sørøya i et av landets barskeste og mest sårbare havområder.

Betenkt ordfører

Eva Husby er ordfører i Hasvik kommune på Sørøya. Nå er hun betenkt:

– Det som er viktig nå er å erkjenne at vi fortsatt har en jobb å gjøre før man får en fullgod beredskap tilpasset vårt område, sier hun til NRK.

Nå må det jobbes på spreng for å få en fullverdig beredskap før oppstarten, sier Husby, som tross alt synes det er positivt at det er lovet et fullverdig beredskapsapparat plassert i Hasvik.

– Men det er kritikkverdig at man per i dag ikke har definert hva en fullverdig beredskap innebærer.

Kan ikke starte uten utstyr som fungerer

For Husby betyr en fullverdig beredskap at utstyr og bemanning skal takle de aktuelle bølgehøydene og strømforholdene i området.

– Vårt krav er at vi må ha utstyr som er tilpasset våre forhold.

Og slikt utstyr eksisterer altså ikke i dag. Dermed kan man heller ikke starte utvinningen på Goliat-feltet slik situasjonen er i dag, mener Husby.

– Jeg mener det ligger i forutsetningene at oljevernet må godkjennes før oppstart, og det forholder vi oss til. Vi er helt klare på at vi må være trygg på at utstyr og responstid er slik at det kan verne de sårbare kystområdene våre før oppstart.

– Må svare på utfordringene

Det mener også Fiskeri- og Kystminister Helga Pedersen.

Hun understreker at operatøren på Goliat-feltet, ENI, har fått pålegg om å svare skikkelig på om de tekniske utfordringene knyttet til oljevernutstyr i høye bølger, is, kulde og mørke er løst.

ENI må også ha et skikkelig opplegg for øvelser i slike forhold, og må ha en god plan for hvordan man organiserer oljevernberedskapen i lange kystområder med lite folk.

– Kan ikke operatøren svare godt på disse spørsmålene så vil de heller ikke kunne starte Goliatutvinningen.

Oljedebatt

FRA NRK P1: Helga Pedersen vil overlate kravspesifikasjonene til SFT og Kystverket, Bellona-leder Frederic Hauge er kritisk og Jon Kvistad i Senja Petro er ikke spesielt bekymret. Programleder er Jakob Arvola.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Les også:

Bakgrunn: