Hopp til innhold

- Krenket av Miljøvernforbundet

Hundeeiere i Halden, som har fått dyrene sine drept eller skadd av ulv, mener Miljøvernforbundet lyver om at om at hunder er brukt som ulveåte.

Hund drept av ulv

Hundeeiere i Halden raser mot uttalelsene fra Norges Miljøvernforbund om at dyrene deres på noen måte er ofret som åte i kamp for å få fellingstillatelse på ulv.

Eierne av 16 hunder, som er drept eller skadet av ulv i Halden de senere årene, mener uttalelsene fra Norges Miljøvernforbund om at hundeiere i Halden kommune har satt ut dyrene sine som ulveåte for å få negativ blest om ulv er krenkende.

- Det er ikke bare søkt, men sykt å komme med slike påstander. Hundene er en del av familien, og det gjelder også jakthundene, sier talskvinne Berit Olsen til nrk.no.

Les også:

Bella - harehund som overlevde to ulveangrep

Harehunden Bella i Halden overlevde to angrep av ulv på 14 dager i januar i år.

Foto: Privat

Grove overtramp

Norges Miljøvernforbund terget på seg både lokalpolitikere i Halden, Norsk Kennelklubb og hundeeiere med sitt brev til Miljøverndepartementet der forbundet ber om helårs båndtvang i Halden for å unngå konflikter mellom hundeeiere og rovdyr.

Men det toppet seg for hundeeierne fra Halden etter uttalelsene fra Miljøvernforbundets Snorre Slettevold til NRK Østfold om at hunder bevisst blir brukt som åte.

- Dette, og flere utspill fra Norges Miljøvernforbund, oppfattes av oss som har mistet hundene våre som ren løgn og grove overtramp på det personlige plan, sier Berit Olsen, som selv har mistet to hunder syd i Halden kommune.

I februar 2008 mistet hun en blandingshund, som vanligvis gikk løs på tunet rundt huset.

- Den forsvant på jordet nedenfor huset, og vi fant restene av den etter et par dager. Statens Naturoppsyn konstaterte at den var tatt av ulv.

Den andre hunden, en beagle tispe, ble aldri funnet etter å ha deltatt i jakt i desember 2009. Kun spor av blod ble funnet.

Les også:

Drever drept av ulv

Det er Statens Naturoppsyn som dokumenterer og registrerer angrep på hunder. Ifølge hundeeierne i Halden er det nå 16 hunder som er drept eller skadd av ulv de senere årene.

Foto: Statens Naturoppsyn

Krever unnskyldning

De frusterte hundeeierne, som har fått sine dyr skadet eller drept av ulv, raser mot Miljøvernforbundets påstander om at syke hunder er ofret i et politisk spill, først og fremst med baktanke om å få felt ulv i Halden kommune.

- Slike uttalelser må kunne dokumenteres, bevises eller droppes. Dette blir bare tomme beskyldninger, sier Berit Olsen.

Hun mener Norges Miljøvernforbund må legge fram bevis eller komme med en offentlig beklagelse.

- Jeg tror personlig Norges Miljøvernforbund først og fremst er ute etter å skrike på seg oppmerksomhet. Det er på sin plass at de ber om unnskyldning, sier Olsen til nrk.no.

- Ingen unnskyldning å komme med

Men fra Snorre Sletvold, som er regionsleder i Norges Miljøvernforbund avdeling Øst, er det ikke noen unnskyldning å få.

- Nei, vi kommer ikke til å be hundeeierne i Halden om unnskyldning. Vi synes det er leit at enkelte hundeeiere forsøker å lage en konflikt av de uttalelsene vi har kommet med, sier Slettevold til nrk.no.

Han sier organisasjonen forholder seg til seriøse tips fra lokale folk i Halden, som har gitt konkrete eksempler på enkelthundeeiere som har benyttet sin hund til åte for å skape negativ blest om ulv.

- Vi har ikke tatt for hardt i, når det gjelder våre uttalelser i forhold til ulv og enkelte hundeeiere i Halden, sier Snorre Slettevold, som understreker at dette ikke på noen som helst måte gjelder alle hundeeiere, men noen få.

Les også:

Illustrasjonsfoto ulv

Direktoratet for naturforvaltning, som har avslått en søknad om felling av ulv i Halden, mener tilstedeværelse av ulv i Halden kan føre til endringer i utøvelsen av visse tradisjonelle former for jakt, særlig jakt på hare, rådyr og elg med løshund.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tar ikke stilling for eller mot ulv

I sitt opprop mot Norges Miljøvernforbund peker hundeeierne på at det i løpet av de siste årene har vært en rekke konfrontasjoner mellom hund og ulv, og at dette er blitt kjent gjennom media.

Fra hundeeiernes side ligger det også i oppropet et budskap til samfunnet om konsekvensen av å ha hund i nærheten av ulv.

- Dette med bakgrunn i at det er oss som har førstehånds erfaring med hvordan det er å finne en halvspist hund, eller å dra til veterinær med en hund som har overlevd ulveangrep, sier Berit Olsen.

Oppropet er ifølge initiativtakerne ikke ment å ta stilling for eller mot ulv, men å peke på at dagens rovviltforvaltning på ingen måte tar hensyn til forholdet ulv, hund, menneske.

- Vi vil med oppropet også vise hvor langt Miljøvernforbundet er villige til å gå for å markedsføre sitt eget syn, og peke på at media har stor makt med hensyn til påvirkning, og at de også bruker denne, sier Berit Olsen.