NRK Meny
Normal

- Nei til båndtvang hele året

Ordføreren i Halden tar avstand fra Norges Miljøvernforbunds forslag om helårsbåndtvang i ulverike områder.

Ulvekommunen Halden

I følge Halden Viltforening, som har søkt om å få felle ulver som dreper hund og er nærgående, er det nå ulv på 80 prosent av Halden kommunes arealer i form av flere flokker og enkeltindivider.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norges Miljøvernforbund stiller krav til Miljøverndepartementet om at hundeeiere i kjente ulveområder må få pålegg om aktsomhet, og at det om nødvendig innføres ekstraordinær båndtvang hele året igjennom.

I Halden kommune har Halden Viltforening søkt om fellingstillatelse for ulv etter at flere hunder er tatt av ulven.

Miljøvernforbundet har blinket ut Halden som et sted der båndtvang bør utvides utover perioden 1. april til 20. august.

Les også:

Labrador Retriever i aksjon under jakt

Ulven har forkjørsrett i naturen, og hundeierne må ta konsekvensen av å slippe hund løs i ulverike områder, mener Norges Miljøvernforbund.

Foto: Kari Hansen

- Vil kjempe imot et pålegg om utvidet båndtvang

Bakgrunnen for kravet fra Norges Miljøvernforbund om helårsbåndtvang i Halden kommune og andre ulverike områder er en helhetlig vurdering av den pågående konflikten mellom ulv og menneske.

NMF mener det er et nødtvungent tiltak som må gjennomføres for å begrense potensialet for fremtidig konflikt.

- Vi vil helt klart kjempe imot en utvidet båndtvang. Jeg tror jeg har hele kommunestyret bak meg i at dette ikke er noen aktuell politikk i Halden kommune, sier ordfører i Halden, Per-Kristian Dahl, til nrk.no.

Hør også:

- Tar avstand fra uttalelser

I et brev til Miljøverndepartementet hevder Norges Miljøvernforbund at hundeiere i Halden bevisst har ofret hundene sine for å få politisk blest om ulven i Østfold som et forsøk på å få rovdyrene fjernet.

Dahl reagerer kraftig på påstandene fra miljøvernforbundet i denne saken.

- Jeg tar sterkt avtand fra de påstandene man har kommet med fra Norges Miljøvernforbund i denne sammenheng. Det faller på sin egen urimelighet, sier Dahl.

Han mener hundeiere generelt er flinke til å ta vare på hundene sine, og holder dem i bånd - også under jakt, der ulven ferdes.

- Jeg har stor tiltro til at hundeierne tar vare på hunden sin. Det er også slik at mange hundeiere velger å gå med hundene i bånd i de mest ulveutsatte områdene, sier han.

Elghund drept av ulv

Norges Miljøvernforbund hevder at hundeiere, som har hatt syke dyr eller hundeeiere som er framtrende motstandere av ulv, har ofret dyrene sine som åte for å få negativ blest om ulv og få fjernet den fra Østfold.

Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

- Står fast ved åte-påstander

Snorre Sletvold, som er regionsleder Østlandet i Norges Miljøvernforbund, og har underskrevet miljøvernforbundets brev til Miljøverndepartementet, sier til nrk.no at han står fast ved forbundets påstander.

Han viser til en rekke konkrete tips om at hundeiere i Halden har ofret sine dyr på politisk bakgrunn.

- Vi forholder oss til de tipsene vi har fått om at hundeiere har ofret sine dyr for å få negativt politisk fokus på ulv, med et bakenforliggende motiv om å få fjernet ulven fra Østfold, sier Sletvold.

- Kan takke seg sjøl

I følge Sletvold har ulven naturlig tilhold i skogen, og forsvarer sitt revir mot hunder.

- Hvis man ikke tar konsekvensen av at det er ulv i området, og vil opptre som jeger og hundeeier - slik man alltid tidligere har kunnet gjøre ved å slippe hunden fritt overalt, så må man ta konsekvensen, sier Sletvold til nrk.no.

Han sier hunden er en inntrenger i ulvens revir og kan bli drept.

- Vårt forslag om større aktsomhet og helårs båndtvang er ment å være et tiltak for å begrense potensialet for fremtidig konflikt mellom hundeiere, jegere og rovdyr, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Selger Bloksberg

    Bladet Se og Hør melder i dag at prinsesse Märtha Louise skal selge feristedet Bloksberg på Hankø. Bloksberg har vært i Kongefamiliens eie siden 1947, og ventes å bli solgt for flere titalls millioner kroner.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 20.55