- Rovdyrpolitikken et maktovergrep

Ulv som dreper jakthunder, setter sinnene i kok. Den statlige rovdyrpolitikken er et maktovergrep, sier jeger og organisasjonsleder.

Hund drept av ulv

Nils Solberg (t.v.) er jeger og leder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk sammen med hundeier jan Storbæk på stedet der elghunden ble drept i Halden lørdag.

Foto: Petter Larsson / NRK

For andre gang under årets jakt har ulv drept en jakthund i Halden.

Hunden, som ble drept lørdag formiddag, ble revet i filler av ulv 1,5 kilometer fra Ertehytta i Halden.

Hytta ligger i et populært turterreng og også tidligere har det vært observert ulv i området.

- Ulvene i dette området er ikke redde for mennesker. De kommer også tett opp til hundeeiere med hunden i band, sier Nils Solberg, jeger og leder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk til NRK.

Les også:
Revet i filler av ulv

Video nsps_upload_2009_11_2_18_22_24_5263.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Har flyttet svenskegrensen

To jakthunder er drept i Halden i år av ulv. Også i fjor ble hunder angrepet og skadet av ulv under jakt i Halden.

NRK Østfolds artikkel om elghunden som ble drept i Halden lørdag har fått mange kommentarer, både fra de som misliker at ulven får være i Norge og de som mener at ulven skal ha sin plass i norsk fauna.

Nils Solberg mener rovdyrpolitikken den norske staten fører er en "snik-flytting" av svenskegrensen.

Nils Solberg

- Når ulvene ikke er redde for mennesker og har fått smaken på hund, så blir det verre og verre å holde dem fra livet, sier Solberg.

Foto: Petter Larsson / NRK

- Folk i Halden-området har holdt svenskene fra livet gjennom årene. Men med dagens rovdyrpolitikk er svenskegrensen flyttet til øst for Glomma. Vi er nå tvunget til å leve med at det finnes ulv "overalt", også der det husdyrhold og jakt, og vi er underkastet svensk innenrikspolitikk, sier Solberg.

I Sverige tilstrebes en større populasjon av ulv enn i Norge, men Solberg mener at de svenske spillereglene nå stilletiende er akseptert også her til lands.

- Feil med regelverket

Svenske jegere har en nødvergerett hvis ulven går til direkte angrep på jakthunder, og Norges jeger- og fiskerforbund har ønsket en tilsvarende nødvergerett her til lands.

- Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk støtter dette kravet, sier Nils Solberg.

Folkeaksjonens standpunkt er at store rovdyrbestander gir høyt konfliktnivå og en uakseptabel situasjon i forhold til lokalsamfunn, enkeltmennesker, dyrevern og utmarksnæringer.

- Det er ikke bare en konflikt mellom næring og verneinteresser, det handler om folks hverdag. Livskvalitet knyttet til en trygg bruk av naturen er en grunnleggende verdi som mange opplever er i ferd med å bli borte, sier Nils Soilberg.

- Et sikkerhetsspørsmål

"Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk" mener rovdyrforvaltningen må underlegges lokal folkevalgt styring og kontroll, og at dette er en grunnleggende forutsetning for en vellykket rovdyrpolitikk.

- Jeg synes disse angrepene på hund er et tankekors. Vi må også tenke sikkerhet for barn, voksne og dyr. Når disse ulvene først har fått smaken på hunder, og heller ikke er redde for mennesker, så blir de verre og verre å holde fra livet, sier Solberg.