Hopp til innhold

- Tar avstand fra helårsbåndtvang

Norsk Kennel Klub tar sterk avstand fra Norges Miljøvernforbunds forslag om helårsbåndtvang i ulverike områder.

Hunder

Innføring av helårsbåndtvang i områder med stor ulvebestand vil ramme alle hunder og deres eiere, mener Norsk Kennel Klub.

Foto: Colourbox

Norges Miljøvernforbund stiller krav til Miljøverndepartementet om at hundeeiere i kjente ulveområder må få pålegg om aktsomhet, og at det om nødvendig innføres ekstraordinær båndtvang hele året igjennom.

Miljøvernforbundet har blinket ut Halden som et sted der båndtvang bør utvides utover perioden 1. april til 20. august til lokale jegere og hundeeieres irritasjon.

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl har gitt uttrykk for at han vil kjempe imot et slikt båndtvang-pålegg, dersom det skulle komme.

Les også:

Ulv! ulv

Bakgrunnen for kravet fra Norges Miljøvernforbund om helårsbåndtvang i Halden kommune og andre ulverike områder er en helhetlig vurdering av den pågående konflikten mellom ulv og menneske.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Ulven har forskjørsrett

Snorre Sletvold, som er regionsleder Østlandet i Norges Miljøvernforbund, og har underskrevet miljøvernforbundets brev til Miljøverndepartementet om helårsbåndtvang, sier til nrk.no at hunden er en inntrenger i ulvens revir og kan bli drept.

- Vårt forslag om større aktsomhet og helårs båndtvang er ment å være et tiltak for å begrense potensialet for fremtidig konflikt mellom hundeiere, jegere og rovdyr, sier han.

Sletvold understreker at miljøvernforbundets forslag utelukkende er ment for å skape færre konflikter, og han har etterlyst forslag fra andre på konkrete tiltak i debatten om ulv, som blant annet har rast i Halden, der det også er søkt om felling.

Les også:

Helårsbåndtvang er dårlig dyrevelferd

- Innføring av helårsbåndtvang i ulverike områder vil ikke bare ramme jakthunder og andre hunder som ferdes i skog og mark med sine eiere. En slik regel blir en innsnevring av alle hunders frihet, sier Norsk Kennel Klubbs mediaansvarlige, Elisabeth Tøtte Hansen, til nrk.no.

Norsk Kennel Klub (NKK) tar sterk avstand fra Norges Miljøvernforbunds forslag om innføring av helårsbåndtvang i ulverike områder.

- Å skulle straffe alle hundeeiere i visse deler av landet på bakgrunn av antakelser om at noen potensielt ofrer hundene og bruker dem som brikker i et spill, blir svært galt, sier Tøtte Hansen.

Elghund drept av ulv

ILLUSTRASJONSFOTO: Norges Miljøvernforbund har fått tips fra lokalt hold om at hundeeiere og ulvemotstandere kan ha satt ut hundene som åte for å få negativ blest om ulv og få den fjernet fra Østfold.

Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Hund som åte

En påstand fra Norges Miljøvernforbund, som har skapt særlig sinne hos jegere, hundeeiere og lokale politikere, er at motstandere av ulven skal ha ofret hundene sine som åte for å få negativ blest om ulv og få fjernet den fra Østfold.

- Vi forholder oss til de tipsene vi har fått om at hundeiere har ofret sine dyr for å få negativt politisk fokus på ulv, med et bakenforliggende motiv, sier Sletvold.

Norsk Kennel Klubb tror ikke det er hold i miljøvernforbundets påstander.

- De aller fleste hundeeiere er opptatt av å skape et godt liv for hunden, og ikke ofre den for å skape politisk blest om en sak. Det kan jeg umulig tenke meg at noen vil gjøre, sier Elisabeth Tøtte Hansen.

NKK mener en kollektiv straff gjennom innsnevring av bevegelsesfrihet vil innebære at hunder vil måtte føres i bånd hele livet, noe som på ingen måte støtter opp under god dyrevelferd.

- Norsk Kennel Klub ber politikere i de aktuelle områdene om å være seg sitt ansvar bevisst og tenke på alle dyrs velferd – også hundens. Helårsbåndtvang må unngås i alle deler av landet, sier Elisabeth Tøtte Hansen.