NRK Meny
Normal

Overlevde to ulveangrep

Harehund i Halden har hatt flaks: Overlevde to ulveangrep på 14 dager.

Bella - harehund som overlevde to ulveangrep

I følge Fredrikstad Dyreklinikk har Bella hatt flaks. Hjørnetennene etter ulven stakk dypt inn i harehunden, og merker etter jekslene på ulven var synlige da pelsen ble barbert vekk før operasjonen. Hunden unngikk infeksjoner.

Foto: Privat

Harehunden Bella i familien Frode Mjølnerød i Rokke i Halden har hatt flaks.

Den sju år gamle tispa er fortsatt i live etter at den to ganger i løpet av januar er angrepet av ulv.

- Den første gangen var for 14 dager siden. Vi var på jakt og harehunden løp fritt. Her har det ikke vært ulv tidligere annet enn en streifer en gang i mellom, så vi trodde det var trygt, sier Frodes bror Freddy Mjølnerød til NRK.

Les også:

Harehund bitt av ulv

Bella var kraftig revet opp på bakparten. Ulven hadde bitt tversover enden, og hunden måtte sys med 30 sting.

Foto: Fredrikstad Dyreklinikk

Måtte sy med 30 sting

Ulven som gikk til angrep på Bella for 14 dager siden ble sett i området etterpå og ble senere sporet i flere kilometer.

Harehunden fikk hevelser på kroppen etter flere bitt, men klarte seg unna rifter og sår.

Sist lørdag gikk det riktig ille. Bella gikk løs rundt i skogen ved en bålplass der flere jegere satt.

Plutselig kom det hjerteskjærende hyl fra hunden, og eieren løp den i møte.

- Det viste seg at den var kraftig revet opp på bakkroppen og blodet rant. Angrepet fant sted 70 meter unna stedet der vi satt og snakket sammen og brant bål, sier Frode Mjølnerød.

Hunden fikk betydelige skader og ble operert hos veterinær lørdag. Den måtte sy 30 sting, men kommer til å overleve.

Ulvespor i Rokke i Halden

Sporene, som er funnet etter begge angrepene på harehunden, viser i begge tilfeller at det er snakk om ulv, melder Statens Naturoppsyn.

Foto: Statens Naturoppsyn

Ulven kom nærmere

Jegerne fra Rokke er overrasket over at ulvene er såvidt nærgående, selv om det både snakkes høyt og brennes bål, slik det ble gjort da harehunden ble angrepet lørdag.

Mens jegerne tok seg av hunden før den ble kjørt avsted til veterinær 20 meter unna koia de satt i da Bella ble angrepet, nærmet ulven seg menn og hund ytterligere.

- Spor viser at ulven har gått fem meter fra bålet og inntil koia vi forlot. Det vil si at ulven var 20 meter fra oss, mens vi stelte med Bella ved bilene, sier Frode Mjølnerød.

Bekrefter ulv

Statens Naturoppsyns rovviltkontakt Arild Hansen bekrefter at det var ulv på begge stedene der harehunden ble angrepet.

- Ja, både da den ble angrepet for 14 dager siden, og også denne gang, har jeg observert ulvespor. Det er tatt DNA-prøver, og vi vil forsøke å finne ut om dette er en streifer eller om det er en av ulvene fra Vestfjella-flokken , sier Hansen til NRK.

Ulveangrep på hund i Rokke, Halden

To angrep på en harehand og flere ulveobservasjoner i Rokke/ Korseth- området vest i Halden fører til at jegerne vil slutte å bruke hund i jakta.

Foto: Google maps

- Vil slutte å jakte med hund

Freddy Mjølnerød sier til NRK at det har vært en hel del observasjoner av ulv i Rokke-og Skjeberg-området i de siste dagene, der man tidligere har trodd at det ikke har vært ulv.

For fjorten dager siden ble et rådyr tatt av ulv i området Korseth - Rokke i Halden. Dette bekreftes av Statens Naturoppsyn.

Freddy Mjølnerød forteller at harehundprøvene, som skulle ha vært avviklet i Skjebergdalen i forrige uke, ble avlyst på grunn av en ulveobservasjon.

- Med disse to angrepene på harehunden, og de observasjonene av ulv som er gjort av flere personer i området her søndag, så ser det ut til at det kan være en ulv eller flere som holder seg her. Vi ser ikke for oss at vi kan fortsette med hund i jakta etter dette, sier Freddy Mjølnerød til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Onsøy vant Golf NM

    Kvinnelaget til Onsøy Golfklubb vant NM i Golf 1. divisjon. NM ble arrangert på Onsøy Golfbane i helgen. På laget var Jannicke Flesland, Amalie Valle og Ning Kheawsalab. Det er Fredriksstad Blad som skriver dette. Men det er ikke sikkert at klubben har nok spillere til å delta i eliteserien.

  • Politiet hentet hund i varm bil

    Politiet måtte ta en hund ut av en varm bil i Moss i kveld. Hunden var i god form, men politiet får ikke kontakt med eieren. Nå er hunden overlatt til SOS Veghjelp.