Hopp til innhold

Trønderbarten kan gi karriereløft

Nye studier viser at bart og skjegg kan hjelpe menn i arbeidslivet, men være et hinder i kjærlighetslivet.

Terje Aaberg

Aaberg er uenig i at ansiktshår er noe menn frykter og kvinner skyr. Selv har han hatt sin mustach i flere tiår.

Foto: Lise Sørensen

Det er den kanadiske psykologiprofessoren Paul Vasey ved University of Lethbridge som har kommet frem til dette.

– Menn frykter dem, og kvinner ser ut til å sky dem, men skjegg og bart gjør at du setter deg i respekt ovenfor rivaler. Derfor vil det gi menn i stillinger som har behov for å vise selvsikker holdning en fordel, sier den kanadiske professoren til VG.

Mustach-klubben er bare delvis enig

Selv om den internasjonale kontakten i Den Norske Mustach-club av -91, Ole Skibnes, er uenig i deler av Vasey sin konklusjon, er han enig i at ansiktshår gir en viss pondus.

– Vi ser at menn som har behov for å markere at de begynner å bli voksne, legger an bart og skjegg. Unge statsråder gror skjegg når de vil virke litt mer myndige, og Giske så jo ut som en ung gutt helt til han anla skjegg, sier han til VG.

Ifølge visepresident Terje Aaberg er klubben nå på utkikk etter yngre medlemmer. Han tror den økte populariteten rundt ansiktshår vil gi grunnlag for rekruttering til klubben som teller rundt 30 medlemmer.

(Saken fortsetter etter bildet)

Barte-VM

Noen prakteksempler på mustacher fra et tidligere verdensmesterskap.

Foto: AFP/ Scanpix

Ønsker flere medlemmer

– Det er veldig få unge medlemmer. Vi hadde noen potensielle rekrutter i 20-årene da vi arrangerte VM i mai, men de er ikke medlemmer enda, sier han til NRK Trøndelag.

Selv har han hatt mustachen siden det begynte å gro på overleppen, og driver daglig vedlikehold av den.

– Jeg bruker å si at jeg er født sånn, for jeg har jo hatt mustachen i flere tiår. Den krever også vedlikehold, så jeg barberer meg hver dag og stusser den en gang i måneden, sier han videre.

Og for de som måtte lure på hva forskjellen mellom en bart og en mustach er, har Aaberg en enkel forklaring.

– En mustach er en bart det gjort noe ekstra med, gjerne i form av frisering og voks. En bart er jo bare hår på overleppen.

Men om en mustach gir større selvtillitt enn en bart vites ikke.

Bart for menns helse

Også i idretten har barten ført til mer selvtillit. Under Movember-aksjonen i fjor høst lot Rosenborgs hockeygutter barten gro i en måned, og det førte til seks av syv mulig seiere i november.

– Bartene må ha hatt alt å si. Det er ingen tvil om at gutta fikk selvtillit av hårveksten. Noen av oss vurderer å legge an bart hele året, sa keeper Andreas Micka til NRK Trøndelag da bartene forsvant i desember.

Movember er en aksjon som foregår hver november måned, og som primært retter seg mot testikkelkreft. Aksjonen går ut på at menn lar barten gro hele november.