Hopp til innhold

– Bart er ikke et krav

Årets trønder trenger ikke å ha ansiktspynt. Du kan fortsatt sende inn forslag.

Terje Tysland - musiker 60 år

Jubilanten Terje Tysland er blant de foreslåtte kandidatene til Årets trønder, men det er absolutt ikke noe must med mustasje.

Foto: Kjell A.Olsen / Adresseavisen

Årets trønder

Årets trønder er i innspurten av nominasjonsprosessen. Så langt har 124 kandidater blitt foreslått til ærestittelen som offentliggjøres 6. januar neste år.

– Jeg synes responsen har vært gledelig god, og langt over det vi har hatt hver for oss, sier regionredaktør i NRK-Trøndelag, Bjørn Stuevold.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Arne Blix og Bjørn Stuevold

Arne Blix og Bjørn Stuevold jubler over rekordstort engasjement rundt Årets trønder i 2010.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen


Hundrevis har sendt inn

Etter å ha hatt separate kåringer i mange år, bestemte NRK Trøndelag og Adresseavisen seg for å kåre en Årets trønder i fellesskap i fjor.

Det ble en stor suksess, og nå skal bedriften gjentas.

– Det er utrolig hvor mange som ser kandidater til Årets trønder, og det er flere hundre som har sendt inn forslag. I fjor savnet vi flere hverdagshelter, men de har vi fått inn en del av i år. Det er flott å se at mennesker som ikke er knyttet til de store begivenhetene blir trukket frem, sier ansvarlig redaktør Arne Blix i Adresseavisen.

Hvilke kvaliteter ser du etter i Årets trønder?

– Årets trønder bør ha ...han trenger ikke bart! Det skal være en person som har utmerket seg med en innsats langt utover det vanlige, sier Stuevold.

En karakteristisk trønderbart er altså ikke nødvendig, men en av de foreslåtte kandidatene, trønderrockeren Terje Tysland, har fått mange stemmer. Om det er på grunn av hans ansiktspryd, vites ikke.

Blix mener det er mange som fortjener prisen, men at valget må falle på en som mange kan støtte opp om.

– Det er også et pluss hvis det ikke er en opplagt kandidat, og at publikum synes at Årets trønder var godt sett, utdyper han.


Utøya-offer foreslått

Terrorangrepet som rystet Norge 22. juli har satt spor i forslagskassen.

– Det er ikke til å komme forbi at det spesielle i år er 22. juli. Vi har sett at en del av ungdommene som gjorde en spesiell innsats på Utøya er foreslått som kandidater, sier Blix.

I forslagsbunken er det hovedsakelig sport- og kulturprofiler, men det er også en eller annen ildsjel og hverdagshelt blant forslagene.


Etterlyser unge gründere

– Hvilket samfunnsområde føler du er underrepresentert blant kandidatene så langt?

– Jeg skulle gjerne sett flere kandidater som klarer å skape spennende arbeidsplasser. Unge gründere som får til noe viktig for fremtiden, sier Blix.

Til daglig er mediehusene i en konstant konkurransesituasjon fra henholdsvis Tyholt og Heimdal, men Årets trønder er et samarbeidsprosjekt.

– Hvordan har samarbeidet med erkefienden gått så langt?

– Fornuften vår berger samarbeidet, hehe. Neida, det er bare hyggelig og konstruktivt, og jeg tror ikke vi blir dårligere konkurrenter selv om vi samarbeider om denne prisen, sier Suevold.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.