Etterlyser flere trøndere med bart

Det er snart klart for VM i bart og mustasje i Norges bartehovedstad Trondheim. Man skulle tro tilgangen på gode barter i dette distriktet var god, men slik er det slett ikke.

Terje Aaberg

President i Den Norske Mustach-club i Trondheim, Terje Aaberg etterlyser flere trøndere med bart.

Foto: Lise Sørensen

Mellom 14. og 17. mai er det klart for VM i Mustasje og skjegg i Trondheim, midt i regionen som er kjent som Norges barte-Mekka.

Men det er slett ikke så mange trøndere som benytter seg av muligheten av til å stille i et VM på hjemmebane, for få har meldt på ansiktspryden sin på konkurransen.

Terje Aaberg

Terje Aaberg skal stille i den vanskelige klassen 'freestyle' med sin ansiktspryd.

Foto: Lise Sørensen

- Vi er litt bekymret for det er få fra Trondheim som har meldt seg på mesterskapet. Det til tross for at det er veldig mange fine mustasjer å se på gata, sier president i Den Norske Mustach-club i Trondheim, Terje Aaberg til NRK.no.

- Ikke størrelsen det kommer an på

Aaberg ønsker seg flere trønderbarter i konkurransen. Derfor er det like før han vil gå ut på gata og oppfordre eierne av de fineste bartene til å delta.

- Vi vil jo gjerne vise frem byen vår og det vi er kjent for. Det krever innsats fra byens herrer, sier Aaberg til NRK.no

Og det er ikke størrelsen det kommer an på i barte- og mustasjesammenheng.

- Noen fjon over leppa er ikke nok, mustasjen kan være stor eller liten. De som steller den på en ordentlig måte er kvalifisert til å delta i VM.

Barte-VM

Noen fjon på overleppa er ikke nok for å gjøre det skarpt i VM.

Foto: AFP/ Scanpix

Aaberg har selv et flott eksemplar under nesa, men det er slett ikke en bart. For straks man pleier hårveksten forvandler en bart seg til å bli en mustasje.

- Bart er bare noe som henger under nesa og som man ser i 15.000 eksemplarer på Lerkendal hver søndag. Men så snart man begynner å gjøre noe med barten, som å tvinne eller bruke litt voks, har man med en mustasje å gjøre.

- Litt som en hundeutstilling

Det kommer folk med mustasje og skjegg fra hele verden for å være med i VM. Det vil være hårvekst fra 13 forskjellige land i Trondheim fra den 14. mai.

Blant annet stiller herrer fra Australia, Lichtenstein, Tyskland, Østerike og Danmark.

Amerikanerne stiller med hele 70 deltakere som skal konkurrere i de 17 forskjellige klassene som spenner mellom alt fra helskjegg og halvskjegg til forskjellige typer mustasjer.

- Jeg bruker på spøk å si at det er litt som en hundeutstilling. Vi viser oss frem litt og blir vurdert av seriøse dommere etter internasjonale standarer.

Tyskerne har med seg egne stylister

Skjegg

German Willi Chevalier vant sin klasse under VM i 2005.

Foto: KAI-UWE KNOTH / AP

I en slik konkurranse kan man jo se for seg at det kan bli en del kniving og spisse albuer, men ifølge Aaberg er bartemiljøet veldig bra.

- Miljøet i Norge er veldig avslappet, men tyskerne er nok litt mer seriøse og alvolige enn oss. De har blant annet med seg egne stylister.

Selv stiller Aaberg i VM i den vanskeligste klassen som er freestyle.

- Jeg vinner nok ikke, jeg blir nok en novise i den sammenhengen. Men vi har mesterskapsfavoritter i klubben.

Likevel ønsker Den Norske Mustach-club i Trondheim at flere med bart stiller i konkurransen. Presidenten oppfordrer folk med hår under nesa til å melde seg på via hjemmesiden www.dnm91.com.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om bart, mustasjer og skjegg? Gi din mening her: