Hopp til innhold

Ungdom frykter ulykker, men dropper likevel å bruke bilbeltet

Hver tredje ungdom dropper å bruke belte når de kjører bil, selv om mange har opplevd nestenulykker i løpet av de siste seks månedene.

Illustrasjonsfoto bilbelte

Over 60 prosent av unge bilister har opplevd nestenulykker på veiene det siste halvåret. Like mange har følt seg utrygge som passasjerer i bil.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Det at en av tre ungdommer dropper å bruke bilbeltet, er mye, sier prosjektleder i Trygg Trafikk, Alexander Wie Flaa til NRK.no. Nå ønsker de å sette enda mer fokus på temaet.

Over 60 prosent av unge bilister har opplevd nestenulykker på veiene det siste halvåret. Like mange har følt seg utrygge som passasjerer i bil.

– Det er et paradoks

I perioden 10. januar til 1. mars har 5000 personer besvart spørsmål om egne holdninger og adferd i trafikken.

De fleste som har svart på undersøkelsen er ungdom eller unge voksne under 30 år.

– Det er et paradoks at så mange bekymrer seg for ulykker, og samtidig sitter uten bilbelte, sier Wie Flaa.

En eller flere ganger det siste halve året har:

  • 65 prosent vært nære ved å oppleve en ulykke i trafikken.
  • 64 prosent følt seg utrygge som passasjerer i bil.
  • 32 prosent droppet å bruke bilbelte i forsetet.
  • 36 prosent droppet å bruke bilbelte i baksetet.

Over 200 døde på fem år

Ungdommene er minst bekymret for å skade seg i bilulykker, når risikoen er størst. Det viser en undersøkelse foretatt av Synovate på oppdrag fra Gjensidige.

Mens 36 prosent av ungdom i alderen 15 til 17 år bekymrer seg, reduseres tallet litt når ungdommene selv setter seg bak rattet.

Samtidig øker risikoen for ulykker når det er uerfarne 18-åringene som kjører.

– Det ser ut til at troen på egne ferdigheter øker litt for fort når de får lappen. Mange er villige til å ta sjanser i trafikken, selv med liten erfaring. Når dette i tillegg foregår uten bilbelte, kan det gå riktig galt. Det har vi dessverre mange eksempler på, sier Bjørge Jostein Tangen, skadeforebygger i Gjensidige Forsikring.

De siste fem årene har 210 mennesker i alderen 18 til 24 år omkommet på norske veier.

– De føler seg uovervinnelige

Selv om over 200 personer har dødd som følge av bilulykker siden 2007, går dødstalla i trafikken nedover. Men for Trygg Trafikk er ikke dette godt nok.

– Vi har en nullvisjon, og det er satt i gang mange tiltak, sier Wie Flaa.

Men han innrømmer at det er et vanskelig område.

– Innimellom glemmer folk rett og slett dette med å bruke beltet. Kanskje skal de bare en kort tur til butikken, men risikoen for at noe skal skje på en kort biltur er ikke noe mindre.

«Real Life Auto»

Wie Flaa påpeker at de unge er verst.

– Jeg tror det anses som pinglete å bruke bilbelte i visse miljøer, og det er en del av disse unge mannlige sjåførene som føler seg litt uovervinnelige, sier han.

10. januar lanserte Trygg Trafikk «Real Life Auto». Dette er et læringsprogram utformet som et dataspill, særlig rettet mot elever ved yrkesfaglig utdanning.

Målsettingen er å gi ungdom mer kunnskap om trafikksikkerhet og dermed redusere ulykkesrisikoen.

Fra lanseringen til 1. mars har nesten 8000 personer vært inne på spillets nettside. 5000 av dem har fullført spillets innledende oppgave, som går ut på å fylle ut et spørreskjema om egne holdninger og egen adferd i trafikken.

– Det er et fantastisk resultat og langt flere enn vi hadde drømt om. Særlig med tanke på at hele læringsprogrammet tar omlag 45 minutter å gjennomføre, sier Wie Flaa.