Hopp til innhold

Dropper bilbelte på korte turer

Folk er flinkere til å bruke bilbelte på lange turer enn når de er ute på kortere bykjøring.

Ann Christin Prestmo fester alltid sikkerhetsbeltet

Ann Christin Prestmo jobber på avdelingen for ryggskadde ved St. Olavs Hospital og har sett mange stygge skader. Selv fester hun alltid setebeltet.

Foto: Tine Nilsen / NRK

«Jeg skulle jo bare en snartur på butikken. Jeg bruker alltid bilbelte på lengre turer».

Denne forklaringen er det mange bilister som serverer UP når de blir tatt for å kjøre uten bilbelte.

Mange får ryggskader

Ann Christin Prestmo fra Trondheim ber folk tenke seg om to ganger når de velger å droppe bilbeltet. Hun jobber med folk som blant annet har blitt skadd i trafikken.

– Jeg jobber ved ryggskadeavdelingen og møter daglig pasienter som skal trenes opp etter alvorlige ulykker. Selv dropper jeg aldri bilbelte, sier sykepleieren.

Hun legger til at mange pasienter får alvorlige skader i nakke og rygg fordi de har kjørt uten bilbelte.

Statistikken fra Utrykningspolitiet viser at det er flere som dropper bilbelte på kjøreturer i områder de er kjent i fra før. Og av de som blir tatt, finner vi verstingene i de større byene.

Farligst i byen

Bilbelte 4
Foto: June Holm Sundet, Vestnes

UP-sjefen i Trøndelag er oppgitt.

– Alle skal alltid bruke bilbelte. Likevel virker det som mange føler seg tryggere når de er ute på det de oppfatter som korte turer. De fleste ulykkene skjer i byene. Det man ikke tenker på er at farten her er gjennomsnittlig 50 kilometer i timen. En kollisjon i denne hastigheten uten bilbelte blir fatal, sier Bjørn Wold til NRK.no.

Forrige uke gjennomførte UP en kontroll i Malm i Verran. I løpet av to formiddagstimer ble elleve bilister tatt for å kjøre uten bilbelte. To fikk bot for ulovlig bruk av mobiltelefon.

– Resultatet er nedslående. Spesielt med tanke på at Malm er ei lita bygd og trafikktettheten forholdsvis lav, sier lensmann i Verran, Bente Markhus.

Hun synes det er betenkelig at så mange dropper bilbeltet. Også med tanke på faren en airbag kan utgjøre når man ikke spenner seg fast.

– Bilbeltet er med på å bremste støt ned mot rattet. Airbagen er direkte livsfarlig hvis man kolliderer, for uten belte blir man da slengt ut av kjøretøyet, sier Marhus.

Svir mer på pungen

I fjor ble 23 481 bilister tatt for å kjøre uten bilbelte i Norge. Det er 2 110 flere enn året før.

Hittil i år er 2 433 allerede tatt. 243 av disse er fra Trøndelag. I hele fjor var det 1 899 som ble oppdaget i bilbeltekontroller.

– Det er beklagelig at vi må bruke så mye ressurser for å passe på at folk kjører med bilbelte. Det finnes ingen grunn til ikke å bruke belte, sier UP-sjef Bjørn Wold.

Myndighetene har nå bestemt at det skal koste deg 1 500 kroner dersom du ikke fester setebeltet. Ved ulovlig bruk av mobiltelefon har gebyret økt til 1 300 kroner.

- Må man absolutt snakke i telefonen når man kjører, skal mobilen enten være festet fast, eller sjåføren må bruke ørekringle eller headset. Alt annen bruk av mobil er ulovlig og et brudd på bestemmelsene, sier lensmann i Verran, Bente Markus til NRK.no.