Hopp til innhold

Betal bussen med mobiltelefonen

For første gang i Norge innføres det nå en permanent ordning der du kan betale bussbilletten med mobiltelefonen.

Ny app for å betale bussbilletten

Fra i dag kan folk som reiser med buss i Trondheim betale billetten med mobiltelefonen sin.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Nå trenger ikke folk som kjører kollektivt i Trondheim lenger bekymre seg for om det er nok småpenger i lommeboka til å betale bussbilletten.

Det gjelder i alle fall de som har med seg mobiltelefonen, for fra i dag kan man bruke mobilen til å kjøpe billett hos busselskapet AtB.

Må laste ned en app

Ada Myhren

Direktør i AtB Ada Myhren.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Vi har utviklet en app både til Iphone og Android som gjør det mulig å betale billetten med mobilen. For dem som ikke har smarttelefon er det mulig å betale med SMS, forklarer direktør i AtB, Ada Myhren til NRK.

AtB er det første busselskapet i landet som innfører en permanent mobil billettløsning. Trikken i Trondheim, Gråkallbanen, har allerede hatt «mobillett» en stund, og det har vært prøveprosjekt på bussen i Telemark og Alta med betaling via SMS.

Men AtB ligger altså i front når det gjelder mobile billettløsninger for folk som kjører buss.

– Dette er et tiltak for å gjøre det enklere å ta bussen, og for å få ned bruken av kontanter på bussen, sier Ada Myhren til NRK.

Kontanter fører til lengre reisetid

For det er fortsatt 20 prosent som betaler med kontanter når de tar bussen, noe som fører til at bussen bruker lengre tid på holdeplassene. Det gjør at kontanter ikke er så populært på bussen.

Busser Trondheim

Nå kan du kjøpe bussbilletten hjemmefra.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Hvert sekund ekstra på holdeplassene kan til sammen bety flere minutter på strekningen. Hvis vi skal få folk til å bruke bussen, er det veldig viktig at reisetiden ikke er for lang.

Lettere å kjøpe billett på forhånd

Også busselskapet Ruter i Oslo jobber med mobile billettløsninger, i starten av november starter et pilotprosjekt på Gjøvikbanen i samarbeid med NSB.

– Vi jobber for å finne de beste tekniske løsningene. Det er viktig for oss å få på plass mobile billettløsninger fordi det enkelte steder er langt mellom mulighetene for å kjøpe billett på forhånd. Mobilløsninger vil gjøre dette lettere, sier informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg til NRK.no.

Jobber med nasjonal standard

Ruter satser på å ha mobilletten på plass i løpet av 2013. Det er også et mål for Samferdselsdepartementet å ha klar en nasjonal teknisk standard som kan tas i bruk av alle busselskaper i landet i løpet av 2013.

– Vi må ha på plass en nasjonal standard for mobiltelefonbillettering, slik at vi har et betalingssystem som fungerer likt over hele landet, uttalte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding da departementet i mai i år åpnet for mobile billettløsninger.

Har savnet muligheten

Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik.

Foto: NRK

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, var raskt ute med å laste ned den nye appen fra AtB i Trondheim. Han har også fylt opp mobilkontoen sin, og er klar for å ta buss med mobilen som billett.

For betalingen til AtB kan skje enten via en egen mobilkonto eller direkte over mobilregninga. Fylkesordføreren har savnet denne muligheten.

– Det er veldig bra at man nå kan kjøpe billett selv om man ikke har penger. Folk går ikke rundt med småpenger, og det gjør at man sliter, sier Sandvik til NRK.

Kunder uten mobil bli ikke ekskludert

Men folk som ikke er blant de ivrigste på å ta i bruk ny teknologi har ingenting å frykte. Den nye teknologien og kravene om effektivitet skal ikke bli så dominerende at kunder som ikke har mobiltelefoner blir ekskludert fra bussen.

– Vi skal ikke fjerne kontantbetalingen, men vi skal ha den ned på et minimum, forklarer Ada Myhren i AtB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.