Hopp til innhold

Trenere må ha politiattest

For ett år siden hadde bare 20 prosent idrettslagene i Nord-Trøndelag levert politiattest. 31. januar er årets tall klare og idrettsforbundet er optimistisk.

Rettssak

Det har vært flere saker med trenere som er dømt for overgrep mot mindreårige.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Det er overraskende at tallene var slik, sier nestleder i styret i Nord-Trøndelag idrettskrets, Berit Blengsli.

Viktig krav

Det er to år siden idrettsforbundet bestemte at alle som jobber med mindreårige barn skal levere politiattest. Den viser om en person er dømt eller er under etterforskning for overgrep mot barn, og idrettsforbundet håper det kan bidra til å hindre overgrep.

Innen 31. januar skal idrettslagene dokumentere dette i det såkalte idrettsregisteret. På samme tid i fjor hadde 59 av 304 idrettslag i Nord-Trøndelag bekrefta at de har skaffa politiattester.

Blengsli understreker at det er særdeles viktig at idrettslagene har bevissthet og kunnskap om saken.

Det har vært flere eksempler på at trenere er domfelt i slike saker i de senere åra.

Skal innskjerpes

– Vår mulighet til å skjerpe inn dette er å ta opp dialogen med dem og følge opp det direkte, sier Blengsli.

Hun ser ikke bort i fra at flere kan ha gjort jobben sin enn det tallene viser. Registeringene er fra januar i fjor og det kan ha skjedd mye siden den gang.

– Kanskje har en del idrettslag sørget for politiattest, men at de ikke har rapportert inn til idrettskretsen, sier hun.

Kontroll med saken

I Sør-Trøndelag er situasjonen en helt annen. Her har alle de rundt 600 idrettslagene pekt ut en ansvarlig som skal sørge for at slike attester blir innlevert. Her har idrettskretsen gjort en solid jobb.

– Vi har ringt rundt til de idrettslagene vi ikke har fått bekreftelse fra og nå er vi trygge på at alle har plukket ut en ansvarlig, sier organisasjonssjef Sør-Trøndelag krets, Kjell Bjarne Helland.

Særdeles viktig

Han mener dette er et av de de viktigste arbeidene inne norsk idrett. Det skal gis en egen høy prioritet.

– Politiattest i seg selv er ingen garanti, men at vi er opptatt av det engasjementet vi viser, gjør at de som tenker på å drive med noe slikt holder seg unna.

Skal ikke være der

Det har vært eksempler både i Sør-Trøndelag og nasjonalt at personer med uønskede motiver har kommet i posisjoner de ikke burde ha.

– Den typen mennesker skal ikke være tilknyttet aktiviteter for barn av noe slag. Idrettskretsen vil at alle barn skal være trygge uansett om de driver med idrett. Korps eller kor eller andre ting, sier Helland.

Ganske optimistiske

Om 14 dager får Norges Idrettsforbund de siste tallene om situasjonen blant landets idrettslag.

– Vi regner med at dette viser at folk har tatt ansvar, sier kommunikasjonssjef i forbundet Per Tøien.

Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor langt idrettslagene har kommet i dette arbeidet med bakgrunn i tallene fra 31. januar i fjor.

– Men skal vi ta utgangspunkt i de idrettkretsene som er ferdige med oppfølgingsarbeidet, Sør-Trøndelag, Hordaland og Sogn og fjordane. De ar gode resultat allerede. I disse kretsene har enten alle eller mer enn 90 prosent av idrettslagene en ansvarlig for dette, sier Tøien.