Hopp til innhold

– Kan ikke dømmes for likskjending

Forsvarer Christian Wiig mener hans klient ikke kan dømmes for likskjending, fordi aktor selv har sagt at han ikke er overbevist om at det har skjedd.

Tiltalte og hans forsvarer Christian Wiig.

Tiltalte og hans forsvarer Christian Wiig under rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

– Når ikke engang aktor er overbevist, kan tiltalte ikke dømmes, sa Christian Wiig i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag.

Voldtekt ikke nevnt

Han viser til at stadsadvokat Per Morten Schjetne i sin prosedyre nøyde seg med å si at det mest nærliggende er å si at likskjending har funnet sted, fordi alternativet, voldtekt, ville gitt en mye strengere straff.

Christian Wiig mener voldektskriteriet er irrelevant, fordi statsadvokaten ikke nevner voldtekt med et ord i tiltalen. Og når 25-åringen ikke er tiltalt for voldtekt, så kan han heller ikke dømmes for voldtekt, selv om retten skulle komme til at samleiet fant sted før døden inntraff.

Instruks fra statsadvokaten

Christian Wig trakk fram at tiltalepunket om liksskjending ikke kom fra statsadvokaten i Sør-Trøndelag, men direkte fra riksadvokat Tor Aksel Bush.

Tingretten skulle opprinnelig behandle tiltalepunket om forsettelig drap i mai, men i en påtegning fra Riksadvokaten 5. mai instruerer Bush statsadvokaten om å ta med tiltalepunket om likskjending.

– Rikasadvokaten tok her et bevisst valg, når han instruerer statsadvokaten om å legge til tiltaltpunktet om likskjending i tiltalen.

Aktor griper her inn og sier at siden man har utelukket frivillig gjennomført samleie, står man igjen med to straffbare muligheter; voldtekt eller likskjending.

Her spør rettens formann Inge Holm Wiig om han mener tiltalte ikke kan dømmes for likskjending, dersom retten er i tvil om det er snakk om voldtekt eller likskjending.

– Ja, mener Wiig.

Krever tilståelsesrabatt

Forsvareren mener videre, i motsetning til aktor, at tiltalte bør få strafferabatt. Grunnen er at han tilsto drapet allerede tre timer etter at han ble tatt.

– Da var han i svært dårlig form på grunn av et langt kuldeopphold i en båt på Kanalen i Trondheim, la Wiig til.

Dette skjedde da rettspsykiater Michael Setsaas møtte tiltalte på akuttmottaket på St. Olavs Hospital.

– 25-åringen sa han tok kvelertak på avdøde og slo henne i hodet med en flaske. Han sa i samtalen med Setsaas videre at grunnen til at han eksploderte var at han ble avvist seksuelt, etter at avdøde hadde signalisert muligheten for sex.

Ikke nevnt andre

– Slik jeg forstår det, erkjente 25-åringen det han står tiltalt for nå, bortsett fra punktet om likskjending, allerede etter tre timer, og ved første anledning, sa Wiig til Sør-Trøndelag tingrett.

Han peker på at tiltalte i senere avhør ikke har gått bort fra sin umiddelbare tilståelse. Han har bare presisert at han antar det var slik det skjedde.

– Tiltalte har aldri sagt at det er andre som har drept 29-åringen, eller hatt samleie med henne.

Trakk aktors påstand i tvil

Statsadvokat Per Morten Schjetne la tidligere i dag ned påstand om 18 års fengsel.

Det mente Christian Wiig var for mye. Han viste til fire ganske ferske dommer for forsettelig drap som har ført til dommer på 11-13 år. Dersom retten ikke finner det bevist at likskjending har funnet sted, så mener Wiig retten vanskelig kan idømme tiltalte strengere straffer enn dette.

Wiig ber også om at tiltalte skal innrømmes en strafferabatt. Han viser til dommen i Skaundrapet, hvor tiltalte fikk fem års strafferabatt.
Wiig ber derfor om strafferabatt på et par år.

Forsvarer Wiig ber også retten om ikke å dømme tiltalte for særdeles skjerpende omstendeligheter, og heller ikke for likskjending.

Dom i saken faller onsdag i neste uke.