Hopp til innhold

Godtar boring i Sularevet

Miljøverndepartementet opprettholder vedtaket om å tillate leteboring etter olje like ved et vernet korallrev utenfor Frøya.

Sularevet

Sularevet ble vernet mot bunntråling for ti år siden.

Sularevet er et av verdens største dypvannskorallrev og ble vernet mot bunntråling for ti år siden.

Opprettholdes

Det er vedtaket fra Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) om å tillate energiselskapet Centrica Energi å prøvebore i Norskehavet 68 kilometer fra Froan og 51 kilometer fra Frøya, som nå opprettholdes, skriver Adresseavisen.

«Etter en helhetsvurdering har departementet allikevel kommet til at oppankringsplanen kan aksepteres under forutsetning av at ankerhåndteringen ikke skader nærliggende koraler, og at dette kan dokumenteres gjennom overvåkingsprogrammet,» skriver Miljøverndepartementet.

Selskapet har fått tillatelse til å prøvebore med en 25 år gammel borerigg som skal holdes på plass med åtte ankre på to kilometer hver som legges i en vifteform ut fra borelokasjonen.

Skremmer forskere

Fagfolk har tidligere sagt til NRK at de frykter at revet kan bli skadet når det nå skal letes etter olje. Havforskningsinstituttet er skeptisk, og det samme er Greenpeace. De kaller Miljøverndepartementets avgjørelse en skandale og ber miljøvernminister Erik Solheim om å trekke tilbake godkjenningen.

– Her har vi et område som er så sårbart at det ikke er lov å fiske, og så tillater miljømyndighetene at oljeindustrien får rote rundt som de vil i det samme området, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Sularevet, Iverryggen og Tautraryggen er med på korallkartet

Sularevet, Iverryggen og Tautraryggen er med på korallkartet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Oljekatastrofen i Mexico

Greenpeace frykter også en miljøskandale av de store dersom norske myndigheter tillater boring etter gass og olje i Sularevet. De mener oljekatastrofen i Mexico også er en påminnelse om hva som kan skje her hjemme hvis det åpnes for oljeutvinning i særlige sårbare havområder som dette.

- Er det en ting vi kan lære fra katastrofen i Mexico-gulfen, er det at vi aldri kan stole på oljeselskapenes garantier. Det er den norske regjeringens ansvar å hindre at noe slikt skjer i våre egne sårbare områder, sier Truls Gulowsen til avisen.