Hopp til innhold

Tror ikke på kveldsåpent sykehus

Både ledelse og tillitsvalgte ved St. Olavs Hospital tviler på kveldsåpne sykehusklinikker.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

– Mine medlemmer ønsker ikke enda mer kveldsjobbing, mener Tor Egil Ingebrigtsen, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs Hospital.

Det var i sin presentasjon av regjeringens helsepolitikk onsdag at helseminister Jonas Gahr Støre blant annet ba helseforetakene holde sykehusklinikkene med kostbart medisinsk utstyr åpne til klokka 21 om kveldene.

– Den er tøff. Jeg tror ikke mine medlemmer er åpne for å ha enda mer kvelds- og helgejobbing, sier . Legeforeningens representant Kjetil Karlsen er like skeptisk.

– Det får stor konsekvens for de ansatte, som allerede jobber mye ubekvemt, sier Kjetil Karlsen, som er overlege og foretakstillitsvalgt for Den norske legeforening ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Kostbar reform

Legeforeningens representant sier han er enig med helseministeren i at det er mye utstyr som står ubrukt gjennom store deler av døgnet. Men han advarer mot at det vil koste mye å øke åpningstiden på dette utstyret.

– Vi jobber mye ubekvem tid. Det gjelder alle yrkesgruppene i sykehuset. Vi driver en service allerede 24 timer i døgnet sju dager i uka.

– Store deler av sykehuspersonellet er allerede på strekk.

Tor Egil Ingebrigtsen, tillitsvalgt for sykepleierne og Kjetil Karlsen, tillitsvalgt for legene.

Tor Egil Ingebrigtsen, tillitsvalgt for sykepleierne og Kjetil Karlsen, tillitsvalgt for legeneer enige om at utvidet åpningstid for klinikkene på St. olavs Hospital sitter langt inne.

Støttes av ledelsen

Styreleder Milian Myraunet mener ansatterepresentantene har et poeng.

– Jeg er enig med de tillitsvalgte at dette er krevende diskusjoner. Det er allerede et høyt press på fleksibilitet.

– Sykehusene i Norge drives allerede hele døgnet. Her er det snakk om en organisering av personalet innen for døgnets 24 timer.

Likevel mener Myraunet det er viktig å prøve å få til økt åpningstid på kostbar helseteknologi.

– Dette er det viktig å utrede muligheten for å få til. Vi har mye dyrt utstyr, som den nye PET-skanneren til flere titalls millioner kroner. Da kan vi ikke ende opp med å bruke den et par timer i uka.

Varsler tøffe forhandlinger

Støre har sagt at det er opp til partene i arbeidslivet på sykehusene å forhandle seg fram til utvidet åpningstid for poliklinikkene.
Dersom det blir forhandlinger om arbeidstid varsler de tillitsvalgte tøffe tak.

– Det blir ingen enkel forhandling, varsler sykepleierrepresentant Tor Egil Ingebrigtsen.

Ligger foran Støre

Støre etterspurte også større vilje hos helseforetakene til å la sykepleiere overta arbeidsoppgaver til de høyere lønte legene. Her er St. Olavs Hospital allerede godt i gang.

– Dette er ikke noe nytt. Det foregår allerede og heter ”Jobbglidning i sykehus”, sier styreleder Myraunet, og viser til at prosjekt hvor Helse Midt-Norge har fått tildelt 20 millioner til å gjøre forsøk på å flytte arbeidsoppgaver mellom yrkesgruppene.

– Dette er ikke noe nytt for oss sykepleiere på St. Olavs Hospital, bekrefter Tor Egil Ingebrigtsen.

St. Olavs ledelse og tillitsvalgte lytter til helseminister Jonas Gahr Støre.

Ledelsen og tillitsvalgte ved St. Olavs Hospital lyttet til helseminister Jonas Gahr Støres redegjørelse om hvordan regjeringen vil at framtidas sykehus skal driftes.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Hjerteultralyd

Legenes representant i styret Kjetil Karlsen viser til erfaringer på hjertepoliklinikken.

– Der foretar sykepleierne hjerteultralyd. Det har tidligere vært en legeoppgave.

Karlsen advarer mot jobbglidning som fører til økte kostnader.

– Legene er i økende grad nødt til å gjøre skrivearbeid, fordi sekretærene er effektivisert bort. Vi har erstattet rimelig arbeidskraft med kostbar arbeidskraft.

– Vi kan ikke bare bli pålesset flere oppgaver, klager sykepleiernes mann Tor Egil Ingebrigtsen.

– Vi må enten ha større bemanning eller ta andre oppgaver vekk fra oss.

Ser mye mer byråkratisering

Hvem som skal gjøre hva på et sykehus er sterkt beslektet med et tredjemoment hos Støre – den økende byråkratiseringen. Her kjenner mange på St. Olavs Hospital seg igjen.

– Både leger og andre yrkesgrupper bruker en økende del av sin arbeidsdag til arbeid som ikke er direkte pasientrettet, bekrefter Kjetil Karlsen.

– Byråkratiet ønsker å få informasjon om hva som skjer i sykehusene på en rekke områder. Men noen må gjøre det arbeidet, og arbeidskrafta tas fra pasientrettet arbeid og til rapportering.

– Det har blitt altfor mye av det. Vi bruker for mye tid på rapportering som kunne vært brukt på en mye bedre måte. Det er pasientfokus i praksis.

Valgkamputspill

Legeforeningens representant Kjell Karlsen konstaterer tørt at selv om talen til Støre var viktig, så var det et valgkamputspill.

– Jeg tror det vi så nå var Støres markering av regjeringens helsepolitikk i forkant av valget til høsten.