Hopp til innhold

Støre vil la sykepleiere utføre legejobber

Helseminister Jonas Gahr Støre vil la sykepleiere utføre oppgaver som leger utfører i dag.

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre vil endre Helse-Norge. Forslagene legges frem på et felles foretaksmøte for de fire regionale helseforetakene.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

Han mener sykehusene må organiseres på en måte som er tilpasset de utfordringene pasientene har.

– La oss ta et eksempel – nå kan en sykepleier lede en poliklinikk. Det er veldig fornuftig. Jeg mener også at oppgaver som sykepleierne løser i dag, fordi det står skrevet et sted, kan løses av helsefagarbeidere, sier Støre.

Dette er et av forslagene helseministeren legger frem for de fire regionale helseforetakene i et felles foretaksmøte onsdag.

For første gang siden Stortinget endret loven om sykehusene, gir helseministeren helseforetakene direkte føringer i et eget møte.

Pasientens behov

Støre understreker at han ikke uttaler seg som fagperson, men at helsevesenet må være åpent for større grad av fleksibilitet.

– Jeg ønsker at det skal være større grad av fleksibilitet slik at ledelsen og ansatte kan sette sammen de teamene som passer for de oppgavene som skal løses, sier han.

Støre mener forslaget ikke rettet mot noen profesjon, men for sykehusene og for pasientene.

– Vi må organisere arbeidet i sykehuset på en måte som svarer til de behovene vi skal løse.

Han tror en del av de forslagene han kommer vil kreve forhandlinger i arbeidslivet.

– I fremtiden tror jeg vi vil komme på sykehus med langt mer sammensatte lidelser, ikke-smittsomme sykdommer og livsstilssykdommer som krever at vi samarbeider på en ny måte i sykehuset.

Ingen profesjonskamp

Støre i Politisk kvarter: Vil la sykepleiere gjøre mer av jobben til leger

Sykehusene er tradisjonelt styrt av sterke profesjonsgrupper, men helseministeren er ikke redd for å gjøre store forandringer.

– Det er en tradisjonell måte å tenke på at vi har en profesjonskamp. Jeg har besøkt mange sykehus, og har alltid lagt vekt på å møte de tillitsvalgte alene – uten ledelsen. De er opptatt av stoltheten for sin profesjon, men det er først og fremst er opptatt av, er å gjøre et godt arbeid for pasienten.

– Jeg tenker ikke dette som en konfliktsak. Jeg tror vi kan løse det, sier Støre.

Avvikle kvotesystemet

Støre åpner også for at sykehusene på egen hånd kan skaffe seg de legene som trengs.

I dag fungerer det slik at myndighetene setter et tak på hvor mange leger de forskjellige sykehusene kan ansette.

Støre foreslår å avvikle kvotesystemet, som han kaller utdatert. Jeg mener det er en veldig rigid måte å bruke den ressursen legene er.

– Folk flytter, og helsebildet endrer seg. Derfor må vi ha sykehus som kan ansette de spesialistene de trenger når de trenger dem. Vi må gjennomgå de godkjenningsordningene og reguleringer som i dag står i veien for gode omstillinger, sier Støre til Aftenposten.

AKTUELT NÅ