Hopp til innhold

Bellona krever gransking fra Petroleumstilsynet

Bellona krever at Petroleumstilsynet gjennomfører en omfattende undersøking av årsaken til evakueringen av boligplattformen på Njord-feltet.

bellona

Leder Fredric Hauge i Bellona sier hendelsen på Njord-feltet svekker tilliten til norsk petroleumsindustri.

Foto: Martin Steinsholt / NRK

Karl Kristensen

Rådgiver Karl Kristensen i Bellona.

Foto: Bellona

– Det at et anker kan slå inn i ballasttanken på det som omtales som verdens mest moderne boligplattformen er svært alvorlig og veldig uventet. Vi krever nå at Petroleumstilsynet gransker hva som er årsaken til at dette kunne skje, sier Bellona-rådgiver Karl Kristensen.

To år etter at myndighetene har gitt samtykketillatelse til boligplattformen Floatel Superior, begynte plattformen å krenge onsdag morgen.

Bellona har nå iverksatt egen kartlegging av hendelsen.

Godt nok?

– Vi søker nå svar på om denne sikkerhetsfaktoren er godt nok kartlagt, både når det gjelder sannsynlighet for at dette kan skje, og også konsekvenser for skadeomfang, sier Kristensen.

Bellona reagerer med sterk bekymring på at de nå opplever en ny plattformkrengning på norsk sokkel. I september sviktet det på Scarabeo 8. Nå er det store utfordringer på Floatel Superior.

– Det som skjedde i morgentimene i dag skal ikke skje. Her er det sannsynlig at det har vært et regelverksbrudd. Enten må eier og operatør ha sovet i timen, eller så er det norske tilsynssystemet altfor slepphendte med å innvilge dispensasjoner som ikke burde vært innvilget, sier Kristensen.

Saken fortsetter under bildet

Njord A pg Floatel Superior

Boligplattformen Floatel Superior er koblet til produksjonsplattformen Njord A, og har innkvarteringskapasitet for 440 personer.

Foto: Equinor

Jobbet for innskjerping

Bellona sier de lenge har krevd at norske myndigheter tar nødvendige grep.

– Vi har lenge jobbet aktivt for at Petroleumstilsynet skal skjerpe sin kontrollvirksomhet på norsk sokkel. Bellona frykter at det har innarbeidet seg en dispensasjonskultur fra norske myndigheter, sier Bellona-rådgiveren.

Bellona-leder Frederic Hauge mener hendelsen viser at oljeindustrien ikke har tilfredsstillende sikkerhetsrutiner til å drive oljevirksomhet i nord.

– Vi konstaterer at operatøren av Floatel Superior har ventet med evakuering av mannskap grunnet værforholdene. Bellona jobber nå med å finne ut om det var de 10 meter bølger eller mørket som førte til at mannskapet ikke ble evakuert på et tidligere tidspunkt, sier Hauge, som følger saken tett.

– Dette svekker tilliten

– Bellona understreker at vi håper evakueringen av mannskapet om bord går bra. Men hendelsen svekker tilliten til norsk petroleumsvirksomhet og tilsynsrutiner.

Hauge sier saken representerer nok et trist eksempel på at motstanden til oljevirksomhet i områder som Lofoten og Vesterålen er berettiget.

– Værforholdene i nordområdene er betydelig røffere enn det vi så i natt, avslutter Frederic Hauge.

Lover gransking

– Nå vil vi granske hendelsen og se på forholdene som direkte utløste hendelsen, og hvilke forhold litt tilbake i tid som kan ha medvirket til denne hendelsen, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet (Ptil) til NRK.

Det var i morgentimene det ble besluttet å gjennomføre en undersøkelse av hendelsen.