Hopp til innhold

Rekordhøy torskekvote

Norge og Russland undertegnet torsdag fiskeriavtalen for 2013. Avtalen innebærer en torskekvote på 1 million tonn i Barentshavet, høyere enn på mange tiår.

– Det er positivt at den norsk-russiske fiskerikommisjonen øker torskevoten i Barentshavet neste år enda mer, sier styreleder Tore Roaldsnes i Fiskebåt.

Fiskebåtredernes Forbund (Fiskebåt) er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for den norske havfiskeflåten.

Balanse i økosystemet

Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen har siden mandag vært samlet Trondheim. Avtalen ble undertegnet sent torsdag 11. oktober.

– Etter Fiskebåts syn er økningen viktig for å sikre balanse i økosystemet, og for å hindre at en stadig voksende torskebestand beiter ned andre arter i for sterk grad. Det er selvsagt også positivt at økte kvoter kommer norske fiskere til gode, sier Roaldsnes.

Mer aktivitet på både sjø og land

Avtalen innebærer en torskekvote på 1 million tonn i Barentshavet, høyere enn på mange tiår.

– Det er for tiden en fantastisk situasjon med torsk i Barentshavet, og jeg gleder meg stort over den høye torskekvoten som Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon har fastsatt for 2013. Når norske fiskere til neste år kan fiske om lag 107.000 tonn mer torsk enn i fjor, så gir dette mer aktivitet på både sjø og land. Dette betyr arbeidsplasser og verdiskapning langs kysten, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Les også: Norge sier nei til fiskeriavtale
Les også: Omstridt fiskeriavtale kan bli endret

Unikt ressursøkonomisk samarbeid

Kvoten for nordøst-arktisk torsk er på 1 million tonn, en økning på 249.000 tonn fra i år. Norges andel av kvoten vil være 446.740 tonn.

Totalkvoten for hyse er fastsatt til 200.000 tonn. Det er 118.000 lavere enn i fjor. Kvoten er redusert for å bremse ytterligere nedgang i bestanden, opplyser Fiskeri- og kystdepartementet. Norges kvote er på 98.154 tonn.

– Det er også i samsvar med Fiskebåts syn at hysekvoten neste år blir redusert enda mer enn det forskerne har kommet med forslag om. Bakgrunnen er at hysebestanden er truet av den sterke veksten i torskebestanden, sier Roaldsnes.

Loddekvoten er redusert med 37 prosent til 200.000 tonn, mens blåkveitekvoten er økt til 19.000 tonn.

– I internasjonal forstand er det norsk-russiske fiskerisamarbeidet et unikt ressursøkonomisk samarbeid, sier Berg-Hansen og viser til at kvoteavtalen har en økonomisk ramme på 15 milliarder kroner bare i fangstverdi.

(NTB/NRK )