Hopp til innhold

Norge sier nei til fiskeriavtale

I Russland kommer det sterke reaksjoner på at Norge ønsker å endre den nye fiskeriavtalen.

Sapfir 2_2

Tråleren Sapfir 2 ble tatt for ulovlig dumping av fisk utenfor Svalbard i år.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Til tross for vår langsiktige, vennlige og gode forbindelse med Norge, skal vi hardnakket fortsette å beskytte russiske fiskeres interesser, sier pressetalsmann i det russiske Fiskeridepartementet, Aleksander Saveljev, til flere russiske medier.

Uttalelsene kommer etter at Norge har nektet å godta den delen av den norsk-russiske fiskeriavtalen, som sier at fiskefartøy kan dumpe fisk som ikke er egnet til mat.

Ifølge avtalen mellom Russland og Norge har partene lov til å reservere seg innenfor en bestemt tidsfrist etter forhandlingene. Fiskeridepartementet bekrefter nå at Norge har benyttet seg av reservasjonsretten for andre gang i historien.

Misnøye med avtale

Det har vært mye misnøye med den nye fiskeriavtalen mellom Norge og Russland som ble undertegnet i oktober. Blant annet mente Kystvakten at den nye avtalen gjør det vanskeligere for dem å påvise ulovlig dumping av fisk.

– Nå risikerer vi at Russland blir mindre samarbeidsvillig i andre spørsmål knyttet til fiskeriregulering i Svalbardsonen. I verste fall kan det kommet tilsvar på et mer usaklig grunnlag, hvor de viser til at når Norge kan bruke reservasjonsretten, kan Russland det også, sier Geir Hønneland professor i Nordområdepolitikk ved Fridtjof Nansen instituttet.

Vanskeligere samarbeid

I februar skal den norsk-russiske fiskerikommisjonen hold en ekstraordinær sesjon. Hønneland mener derfor Norge har valgt et dårlig tidspunkt for å bruke reservasjonsretten sin.

– Så vidt jeg vet er det ikke blitt avholdt en ekstraordinær sesjon før. Nå har Russland bedt om en bredere diskusjon om håndhevingen av fiskerireguleringene i Svalbardsonen, som er et veldig ømtålig emne fra norsk side, sier Hønneland.

Han tror Norges bruk av reservasjonsretten kan føre til et vanskeligere samarbeidsklima, og at Norge risikere at Russland nå heller ikke vil godta resten av avtalen. Det kan i verste fall føre til at Norge ikke lengre har noen kvoteavtaler med Russerne. Det vil bety fritt fiske i Barentshavet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark