Hopp til innhold

Har tapt en milliard kroner på lakseeksport hittil i år

Kina var i flere år et vekstmarked for eksport av norsk laks. Men etter utdelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo har situasjonen blitt en helt annen. Lakseeksporten til Kina er nå halvert.

Skotsk laks.

Lakseeksporten til Kina er nå halvert.

Foto: Colourbox.no

– Kina har over flere år frem til 2010 vært et stort vekstmarked, forteller administrerende direktør i Salmar Sales AS, Dag Ryste.

Men etter at Nobels fredspris i 2010 ble delt ut til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som myndighetene mener er kriminell, har situasjonen vært en helt annen. Det har blitt et strikt regime på kontroll av laks.

Dag Nikolay Ryste

Administrerende direktør i Salmar Sales AS.

Foto: Salmar Sales AS

Mistet et enormt marked

Lakseeksporten til Kina er nå nesten halvert. Nye tall viser et tap på 1 milliard kroner sammenlignet med første halvår i fjor.

– Det var for vår del, og formodentlig også for de øvrige, veldig synd at det skulle innføres restriksjoner som klart har medført en reduksjon i eksporten vår til Kina, sier Ryste.

Mye av fisken blir stående igjen på grensa for streng importkontroll.

– I forhold til fersklaksen, som var og fortsatt er, det store produktet inn til Kina, så innebar det 14 dagers karantene før vi fikk fisken inn i landet. Det er selvfølgelig helt umulig for fersklaksen, sukker Ryste.

Satser på andre markeder

Lakseeksportørene vrir nå satsingen over til andre markeder enn Kina. Spesielt Russland og Japan har vist seg å bli store marked.

– Skadevirkningene av det som har skjedd i Kina er heldigvis ikke så store fordi vi sender laksen til andre markeder, sier Ryste.

Ryste mener at det for fremtiden, om veksten fortsetter, er synd at en ikke får utnyttet det kinesiske markedet.

– Med det potensialet som Kina representerer, er det synd at der skal være hinder for eksport av norsk laks, sier Ryste.