Hopp til innhold

– Ta med motorsag og muskelkraft og hjelp oss

Det er fortsatt omfattende feil i strømnettet. Strømselskapene trenger mannskaper og ber nå motorsagkyndige om hjelp.

Skogrydding

Heimevernet er allerede engasjerte i skogryddingen. Nå ønsker kraftselskapene hjelp fra andre skogkyndige.

Foto: Remi Sagen / NRK

Det er svært mye skog som har lagt seg over kraftlinjene. Nå ber beredskapslederen for strømforsyningen i Møre og Romsdal om en innsats for å få bort busker og trær som har ødelagt kraftlinjene.

– Vi ønsker at alle personer som er vant til tøft skogsarbeid, og som kan å håndtere motorsag, om å ta kontakt med nettselskapene, sier beredskapsansvarlig for strømforsyningen i Møre og Romsdal, Svein Rødal.

– Meld dere til tjeneste

Heimevernet er allerede mobilisert i Møre og Romsdal. Det er også leid inn profesjonell hjelp fra Østlandet til både skogrydding og reparasjoner av linjenettet. Men dette er ikke nok.

Det vil være svært fint om vi får folk til å melde seg til tjeneste. De aller fleste selskapene har behov for folk, enten akutt for å få frem strøm til strømløse kunder. Vi har også behov for rydding der skogen truer linjenettet, sier Rødal.

Video Heimevernet ryddar opp

Se video fra oppryddingen i skogene i Austefjorden i Volda.

– Må være fysisk sterke

Ansatte i kraftselskapene har nå vært ute i terrenget i flere døgn. De driver et beinhardt arbeide under vanskelige forhold.

Det er hardt arbeid. Det er krevende. Man jobber utendørs under alle værforhold. Ansatte i nettselskapene har gjort en fenomenal jobb. Vi kan ikke sette hvem som helst til dette. Det må være fysisk sterke fagfolk. De må kunne håndtere utstyret. Det blir en utvelgelse, og vi vurderer om vi kan flytte ressurser fra det ene nettselskapet til det andre, sier Rødal.

– På nivå med nyttårsorkanen

Svein Rødal mener skadene etter Dagmars herjinger ligger på nivå med skadene etter nyttårsorkanen i 1992. Skadene er store.

– Jeg sammenligner denne hendelsen med situasjonen etter nyttårsorkanen i 1992. Omfanget på skadene er minst på samme nivå. Men det er fordelt geografisk på en litt annen måte. Det er en veldig omfattende skadesituasjon på strømnettet, sier Rødal.