Hopp til innhold

Ønsker bedre kontroll med hjorten

Hjorten bryr seg ikke om kommunegrenser.

Video nsps_upload_2009_11_3_10_38_56_5310.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vandremønsterer for hjort er langt mer omfattende enn det man tidligere har trodd. Se video over.

Dyrene streifer over mye større avstander enn det som har vært kjent fra før.

Det må få følger for forvaltinga av den voksende bestanden, mener forskerne ved Bioforsk i Tingvoll som har avslørt trekkmønstrene til dyrene.

En jeger vet egentlig aldri om eller når hjorten kommer. I det hele har man visst lite om hjortens bevegelser, men det var frem til i dag.

Øker kraftig

Ved hjelp av en PC følger forskerne hjort som de siden vinteren 2007 har merket med GPS-sendere. Resultatene overrasker forskerne.

- Vi har nok visst at trekkene er mer komplisert enn det mange har trodd. De krysser fjorder. De krysser daler. De krysser fjellområder, sier forsker Erling Meisingset ved Bioforsk i Tingvoll.

Det er viktig informasjon for forvaltninga. I dag er det hver enkelt kommune som styre hvor mye som ska tas ut. Årlig skytes over 35.000 hjort her i landet. Likevel øker stammen kraftig og har blitt et problem.

- Vi må ha et større perspektiv på dette dersom vi skal forvalte det her på en ordentlig og bærekraftig måte, sier Meisingset.

- Hva blir konsekvensen dersom vi fortsetter som i dag?

- Nei, da tror jeg at vi ikke greier å begrense den bestandsveksten som har vært de siste 20 årene, sier Meisingset.

Ødelegger gravplassene

Dyrene dukker opp over alt. På gravplassene på Nørve i Ålesund er det ikke langt mellom sporene etter hjort og rådyr. Problemet er at hjorten forsyner seg av kranser og friske blomster ved gravene.

Bjarnhild Høgset

Kirkegårdsarbeider Bjarnhild Høgset.

Foto: Andreas Sundby / NRK

- Så kommer folk hit etter begravelsen. Om kvelden og iallefall neste dag så er det oppspist, sier kirkegårdsarbeider Bjarnhild Høgset.

For en tid tilbake fikk Bjarnhild Høgset råd om å bruke parfyme for å holde unna hjorten. Det virket med det samme, men nå er hun i tvil.

- Nå ser vi at de har vendt seg til det. det er det som har skjedd, sier Bjarnhild Høgset.

Mye annet har også vært prøvd for å få hjorten til å avstå fra å spise planter på gravplassene, blant annet møllkule.

- Men når ikke dette virker og parfyme ikke virker heller, hva skal til for å komme dette problemet til livs?

- Nei, det er bare å skyte, det tror jeg, sier Bjarnhild Høgset.

Maner til samarbeid

Jaktlaget i Tingvoll-skogene på Nordmøre har fått sin kvote fastsatt lokalt av kommunen. Et antall som kommuen har satt - delvis i samarbeid med nabokommunen.

Erik Lund

Prosjektleder i Direktoratet for Naturforvaltning, Erik Lund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Men i fremtiden må et slikt samarbeid utvides og styrkes kraftig, sier prosjektleder i Direktoratet for Naturforvaltning, Erik Lund.

- Det vi har fått bekreftet nå er at det er relativt stor andel av hjortebestanden som trekker. og at de fleste bruker et areal som er større enn èn kommune. Dette understreker behovet for kommunalt og regionalt samarbeid, sier Lund.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL