Hopp til innhold

Dop florerer på treningssentrene

- Vi ser ofte unge gutter som plutselig får store nakkemuskler. Og de vokser litt for fort over brystkassen. Da gjelder det å være fort frempå og fortelle om bivirkningene, sier Per Trygve Refsnes som instruktør og treningsveileder.

Kamp mot doping
Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Mer en hver femte dopingtest som blir tatt på norske treningssentere, er positiv viser tall fra Antidoping Norge.

Mye dop

Svenske John Holmsted trener 5-6 dager i uken på et treningssenter i Ålesund. Han har aldri følt presset om å dope seg for å få større muskler, men ser at mange unge gutter lar seg friste.

- Jeg har trent i 10 år. Og jeg ser at dop er ganske vanlig blant de unge. Det ser man og hører man. Vi som er ofte på treningssentre ser jo folk som vokser ganske fort. Det kan selvsagt være at folk spiser riktig og trener riktig. Så det er litt vanskelig å vite om de doper seg. Folk holder jo stilt om slikt, sier Holmsted.

Pillemisbruk

Holmsted er også opptatt av at doping kan føre til misbruk av medikamenter som er enda alvorligere enn doping.

- Mange 16-17-åringer får tak i preparater og bare trykker dem i seg. Dette kan lede til verre saker. Man stapper jo i seg medikamenter, så det er jo ikke så veldig sunt, sier Homsted.

Fekk 4,5 års fengsel for dopsal

"Løpegut" tilstod i dopingsak

- For slappe på doping

Unaturlig kroppsutvikling

På treningssenteret Tren i Ålesund, jobber Per Trygve Refsnes som instruktør og treningsveileder. Han jobber også som gymnastikklærer på en ungdomsskole, og har sett unge gutar som fascineres av dop.

- Det er veldig vanskelig å sikre seg helt mot dette problemet. Vi har inngått en avtale med Antidoping Norge slik at vi skal få en holdningsendring blant de medlemmene vi har her.

Refsnes forteller at det er ganske unge personer som først og fremst tar medikamenter i treningssammenheng.

- Hovedmengden er unge gutter på 18 og 19 år, som vil ha en rask fremgang muskulært, sier Refsnes. De påvirker ofte hverandre. Her er det noen som drar det i gang og støtter hverandre i å prøve ut forskjellige ting, sier han.

Store mørketall

Hver tredje nordmann i treningsstudio

I fjor gjennomførte Antidoping Norge 15 dopingkontroller på norske treningssentre. 57 personer ble testet. I gjennomsnitt ble en person avslørt per kontroll. Frode Hestnes i Antidoping Norge kan ikke gå ut med de faktiske tallene for i år, men forteller at tallet bare er økende når vi nå er inne i tredje kvartal av 2009.

- Pr. tredje kvartal viser kontrollene at en av tre tester er positive. Det er jo 30 prosent, en økning fra 20 prosent som vi hadde tidligere i år. Disse tallene stammer jo fra tester på personer som frivillig har latt seg teste. Det er jo personer på treningssentrene som ikke lar seg teste. Så dette viser oss at det nok er store mørketall der ute, sier Hestenes.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL