Hopp til innhold

Vil redusere sauetap

Møre og Romsdal er med i et pilotprosjekt som skal gi bedre oversikt over hva som skjer med sau på utmarksbeite. I fjor var det 11 prosent lammetap i fylket.

Sau og lam Nord-Troms

Illustrasjonsbilde

Foto: Ann-Irene Buljo / NRK

Hovudmålsettinga med prosjektet er å redusere tapa av sau som er på beite. Intensjonen er at opplegget skal bli landsomfattende fra 2008.

Ekstra tilsyn

Åshild Melkeraaen, fylkesagronom ved Landbruksavdelinga i Møre og Romsdal fylke kan fortelle at de som er med på prosjektet skal gå ekstra tilsyn og rapportere hva de finner ut gjennom hele beiteperioden.

 - Det kan være hva man tror er årsak til tapene, eller hvor mange dyr man finner syke eller døde, sier Melkeraaen.

Alveld og flått

Saueeiere i Vanylven, Sykkylven, Fræna, Vestnes, Surnadal, Tingvoll og Rindal skal gå to turer i uka for å føre ekstra tilsyn med sauene sine.

I de nordligste fylkene er det som oftest rovdyr som er årsak til tapene, mens det sørover i fylket ofte er andre årsaker.

- Alveld er en sykdom som gjør at mange lam dør hvert år. Dessuten er infeksjoner på grunn av flåttbitt årsaken til store tap på utmarksbeite, forteller fylkesagronom Melkeraaen.

Glad for prosjektet

I Vanylven er sauenæringa plaget av at en god del sauer forsvinner på sommerbeite, og at den dødelige sykdommen alveld rammer svært mange lam.

Jan Myklebust som har 70 sauer og 125 lam er glad for at beitelaget i Vanylven er med på pilotprosjektet.

- Det tror jeg kan bety mye for dyra sin velvære. Vi kan hente ned dyr som er syke på et tidlig tidspunkt, og rapportere om sauene som er døde.

- Alveld er nærmest en katastrofe for saueeiere, for vi kan miste opp til 20 prosent av lammene våre, sier Myklebust.

Han mener derfor det er viktig at de får rapportert inn det de finner ut og holdt et ekstra øye med sauene på utmarksbeite.

 

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL