Hopp til innhold

Vedtok bomring i 16 år til 25 kroner for hver passering

MOLDE (Nrk.no): Molde skal i 16 år ringes inn av bomstasjoner hvor bilistene skal betale 25 kroner per passering.

Kommunestyre molde

Kommunestyret var samlet i Molde rådhus torsdag kveld.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Det vedtok kommunestyret i Molde torsdag kveld.

Avstemningen startet rundt klokka 21, fire timer ut i møtet. Etter at forslagene i starten av møtet, om å utsette behandlinga av bypakka for Molde, falt med bare 14 stemmer mot, kom behandlingsrunden i gang litt etter klokka halv åtte torsdag kveld.

Arbeiderpartiets Frank Ove Sæther rettet med én gang i sitt innlegg bekymring rundt påliteligheten i tallene som til nå har vært lagt frem rundt bypakka.

Han mente også at informasjonen rundt arbeidet med bypakka har vært alt for dårlig, dette til tross for mange presseoppslag.

Ordfører Torgeir Dahl

Ordfører Torgeir Dahl var selvsagt til stede ved kommunestyremøtet.

Foto: Erik Hattrem / NRK

– Jeg mener det er beklagelig, at vi først i dag får en del vesentlige tall på bordet, sa Sæther.

Ekstremt

– Dette vil være ekstremt for butikker, næringsliv og innbyggere, sa Frp-leder Sindre Pedersen fra talerstolen og fra ordfører Torgeir Dahl ble han bedt om å være mer saklig og dempe språkbruken.

Tidlig i behandlinga måtte ordføreren føre ordet stramt. Flere representanter gikk inn i en diskusjon om høstens stortingsvalg og hvilken politikk landet da kunne få rundt vegbygging.

Siden dette er én av de største sakene som har vært til behandling i Molde kommunestyre de siste ti årene, var ordføreren også svært streng på tidsbruken rundt replikker.

– Alle skal få holde innlegg, vi skal bruke mye tid på dette i kveld, sa ordfører Dahl og ba alle om å være tilbakeholdne med å be om replikker.

Bjørn Jacobsen fra Sosialistisk venstreparti har vært en av de klareste røstene rundt sin mening om bypakka i Molde. Han ser ikke noen muligheter for at bypakka skal bli en realitet.

– Vi kan ikke pålegge folk en ekstraskatt på ti til tyve tusen kroner for at E39 kanskje skal passere byen vår. Før jul kunne vi ikke en gang øke skatten med 1000 kroner for at vi skulle få bedre skoler og barnehager. Vi kan gjøre mye før vi trenger denne pakka og det tar lang tid før Møreaksen kommer, sa han.

Saken fortsetter under bildet

Kommunestyret Molde

Moldes bypakke blir slik den var foreslått. Men med ett unntak: Det blir tre bomsnitt istedenfor fem.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Horribelt

Kommunestyrets seniormedlem, Kåre Ellingsgård, fra Arbeiderpartiet, var som vanlig både skarp og krass i sitt innlegg.

– Det er horribelt og uventet for meg at formannskapet kan legge frem et ønske om 16 bomstasjoner og fem bomsnitt med én time mellom hver gang man må betale, sa Ellingsgård.

Han oppsummerte forslaget som uetisk.

– Med bare to bomsnitt og 40 millioner kroner i inntekter hvert år, kan vi gjøre de utbedringer som ter nødvendig, helt til staten gjør det de skal med veinettet i riket, sa han videre i sitt innlegg.

Bomringen vedtatt

Etter at kommunestyret stemte over forslagene til bypakka, ble resultatet som følger:

Molde skal ha en bomring i 16 år til en pris på 25 kroner per passering. Rabattordningene på 30, 40 og 50 prosent ble vedtatt mot Ap, SV, Sp og Frps stemmer med en fordeling på 27-20.

Forslaget om å ta bytunnellen ut av planene falt også mot 14 stemmer.

Moldes bypakke blir slik den var foreslått. Men med ett unntak: Det blir tre bomsnitt istedenfor fem. Det betyr langt færre bommer i sentrum av Molde.

Kommunestyret Molde tilskuere

Flere tilskuere hadde samlet seg i rådhussalen for å få med seg avgjørelsen.

Foto: Erik Hattrem / NRK