Hopp til innhold

Hadde kjøreforbud, men kjørte likevel videre

To latviske vogntog ble stoppet og ilagt kjøreforbud, men valgte likevel å kjøre videre. – Problematisk at utenlandske førere ikke følger norske regler, mener operasjonslederen i Nordmøre og Romsdal.

To latviske vogntog fikk ble fredag kveld stoppet på Sunndalsøra og ble ilagt kjøreforbud på grunn av nedslitte dekk på hengerne.

Dagen etter oppdaget Vegvesenet at vogntogene var forsvunnet fra plassen de stod på.

På Aspøya i Tingvoll ble bilene stoppet igjen. Den ene bilen var på vei til Göteborg, og den andre var på vei til Kristiansund før den skulle til Sverige.

Utskrevet stort forelegg

Politiet klipte av skiltene og tok dem med til politistasjonen i Kristiansund.

– Det vil bli utskrevet et stort forelegg, opplyser operasjonsleder Finn-Tore Pettersen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Førerne får ikke kjøre med hengerne før det er lagt på nye dekk. Operasjonsleder Pettersen mener det er et stort problem at utenlandske kjørere ikke følger reglene.

– Vi må beskytte trafikantene mot ulykker på norske veier, og at utenlandske førere ikke følger reglene er nok et problem på mange veier i Norge, sier han.

Pettersen tror den vanskelige utenlandske økonomien er med på å gjøre at utenlandske førere ikke prioriterer å ha alt i orden før de kjører på norske veier på vinterstid.

Meldinger om at mange slipper unna

Det er flere steder i landet hvor vognførerne ikke følger regelverket. Et dårlig skodd utenlandsk vogntog sperret veien ved Krutfjellet i Hattfjelldal, helt sør i Nordland. Etter hvert ble vogntoget berget ned til bensinstasjonen i Hattfjelldal. Der ble det avdekket diverse mangler ved dekk og utrustning.

For å sikre at kjøretøyet ikke skulle forlate, har politiet i samråd med lokale krefter i Hattfjelldal, måket vogntoget inne med store mengder snø.

Operasjonsleder Vegard Vordal ved Helgeland politidistrikt forteller at politiet ofte får meldinger fra norske sjåfører om at utenlandske sjåfører slipper billig unna.

LES OGSÅ:
Utenlandsk vogntog måket inne
– Må kontrollere vogntog raskere