Hopp til innhold

Norge tjener på Sellafield

Aker Kværner har siden 1999 hatt kontrakter på den mest omstridte delen av Sellafield. Regjeringen protesterer mot atomanlegget, mens staten samtidig er deleier i Aker Kværner.

Sellafield - konsekvenser av utslipp

Statens stråleverns kart viser hvordan et luftutslipp kan ramme Norge i et nytt «Tsjernobyl».

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mens Norge under skiftende regjeringer har protestert heftig mot Sellafield, har Aker Kværner i det stille bidratt til å holde hjulene i gang på den kommersielle delen av det britiske atomanlegget.

Nett-TV: Norge tjener på atomanlegg

NRK Brennpunkt  kan i dokumentaren ”Drittsekker” førstkommende tirsdag avsløre at Aker Kværner gjennom tre kontrakter de siste ni årene har vært tilknyttet reprosesseringen på THORP og produksjonen av nytt atombrensel på MOX.

Begge er kontroversielle anlegg på Sellafield som Norge og andre land forsøker å få stengt.

Thorp

STENGT I 2005: Anlegget THORP ble stengt i 2005 etter store radioaktive utslipp, men ble gjenåpnet i fjor høst.

Foto: NRK Brennpunkt

Norske myndigheter har senest i vinter protestert overfor Storbritannia. Grunnen er at britiske myndigheter i fjor høst ga klarsignal til gjenåpning av THORP, som ble stengt i 2005 etter store radioaktive utslipp.

Kontroversene blir ikke mindre av at staten gikk inn i juni i fjor og gjorde avtale med Røkke-selskapet om å kjøpe 30 prosent av aksjene i Aker Holding (morselskapet til Aker Kværner).

Staten har bundet seg til å ha eierskap i Aker Kværner i ti år. Hovedtillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy, sier engasjementet på Sellafield ikke var tema under samtalene om statens kjøp.

Krever at Staten griper inn

Reaksjonene på Røkke-selskapets engasjement er sterke. Det lille som har vært kjent hittil om Aker Kværners engasjement på Sellafield, er at selskapet har vært engasjert i opprydding av gammelt radioaktivt avfall og demontering av gamle atomanlegg.

– Dette er nytt for oss og alvorlig. Det som tidligere har vært framme er at Aker Kværner har gjort et opprydningsarbeid på Sellafield, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

– Det er helt utrolig at et ledende norsk industriselskap på denne måten bevisst undergraver norsk politikk. Staten må snarest gripe inn overfor Aker Kværner og sørge for at selskapet trekker seg ut, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

– Dette har med moral å gjøre og må absolutt nærme seg dobbeltmoral. Dette avslører hvordan næringslivet kan jobbe i det skjulte, bak linjene, sier Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland, som i lengre tid har vært engasjert i organisasjonen "Lofoten mot Sellafield".

Thorbjørn Berntsen

FORUNDRET: Tidligere miljøverminister, Thorbjørn Berntsen, synes det hele er litt rart.

Foto: NRK

Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, som kalte sin engelske kollega John Gummer for ”drittsekk” i 1993 på grunn av Sellafield, reagerer også.

– Det blir jo litt rart da, når norske myndigheter, og i dette tilfellet også nordiske myndigheter, protesterer mot dette – og så er vi selv med og hjelper til. Da har Aker Kværner drevet med politikk på egenhånd, sier Berntsen.

Tre kontrakter

Kontraktene som knytter det norske selskapet til de kontroversielle anleggene THORP og MOX.

Den første kontrakten gjaldt fra 1999 til 2004 på et anlegg (Inactive Tank Farm – ITF) som fórer THORP og MOX med kjemikalier. Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona har følgende kommentar til dette:

– ITF er det motsatte av avfallshåndtering, man bidrar til å skape nytt avfall og bidrar til driften av både THORP og MOX, sier Bøhmer.

Den andre kontrakten gjaldt fra 2000 til 2005 på anleggene  HALES og Vitrification Plants som tar seg av det høyradioaktive avfallet fra THORP. Sjefen for HALES, Paul Robson, sier følgende:

– Dette anlegget er avgjørende for gjenåpningen av THORP, absolutt avgjørende.

Den tredje kontrakten, inngått i 2006 med varighet fram til 2011, gjelder for et anlegg (Low Waste Repository) som tar seg av det lavradioaktive avfallet fra blant annet både THORP og MOX. Atomfysiker Bøhmers kommentar:

– Dette knytter Aker Kværner tett til driften av THORP. Enhver tilknytning til THORP betyr at man er del av driften og at den kan opprettholdes.

Forsvarer engasjementet

Dermed har altså Aker Kværner stilt sin ekspertise i form av ingeniørarbeid og inspeksjonstjenester til rådighet på anlegg som er uunnværlige for at THORP og MOX skal fungere.

Aker Kværner har imidlertid ikke noen prinsipielle problem med å ha virksomhet på det britiske atomanlegget. De mener at det de gjør er å bidra til å gjøre Sellafield bedre.

Sellafield

Norge jobber for å få stengt Sellafield samtidig som delvis statseide Aker Kværner bidrar til å holde hjulene i gang ved det britiske atomanlegget.

Foto: NRK Brennpunkt

– Jeg tror alle vil se, også her i Norge, at den rollen som Aker Kværner har på Sellafield er først og fremst å bidra til at Sellafield blir et tryggere og bedre anlegg. Vi oppfatter at vi med de bidragene som Aker Kværner har gitt til Sellafield har forbedret Sellafield-anlegget, både i forhold til sikkerhet og miljø. Det håper vi også at vi kan få muligheten til å fortsette med på Sellafield, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger