Hopp til innhold

E-tjenesten: Syria har størst påvirkning på terrortrusselen mot Norge

Etterretningstjenesten sier nordmenn som reiser til konfliktområder kan synliggjøre Norge som terrormål for militante islamistgrupper.

Opprørere som kjemper i Syria

STØRST TRUSSEL: De som reiser til Syria kan bevisst eller ubevisst synliggjøre sitt hjemland for militante islamistgrupper som ønsker å ramme mål i Norge eller Europa, mener Etteretningstjenesten.

Foto: TAREK ABU Al-FAHEM / Afp

Den militære etterretningstjenesten i Norge er, på lik linje med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), bekymret for norske statsborgere som reiser til konfliktområder for å delta krigshandlinger.

– De som reiser kan bevisst eller ubevisst synliggjøre sitt hjemland for militante islamistgrupper som ønsker å ramme mål i Norge eller Europa, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, talsmann i Forsvaret.

Syria utpeker seg

Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre

BEKYMRET: Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre sier E-tjenesten mener Syria er det geografiske området som utgjør den største terrortrusselen mot Norge.

Foto: Torgeir Haugaard

Etterretningstjenesten mener Syria utpeker seg som det geografiske området med størst påvirkning på terrortrusselen mot Norge.

– Dette er fordi en rekke personer med tilknytning til Norge har tilsluttet seg militante islamistgrupper i Syria, og fordi mange av disse gruppene deler al-Qaidas ideologi, sier Myhre til NRK.no.

PST tror at mellom 30 og 40 personer fra Norge har dratt til Syria for å krige, men sikkerhetstjenesten sier det er mørketall og tallene kan være større.

I helgen ble det kjent at to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år er observert i Tyrkia, på grensen til Syria. Faren er nå ved grensen for å lete etter dem:

– Mine døtre sier de er villige til å dø i Syria, sa faren til NRK onsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte seg om dette til NRK i går:

– Det er etter min mening dypt bekymringsfullt, både at de utsetter seg selv for fare, men også hvilke kontakter de får i Syra, sa statsministeren.

Statsminister Erna Solberg svært bekymret over at så mange nordmenn drar til Syria for å delta i borgerkrigen.

VIDEO: Solberg er bekymret over at mange nordmenn reiser til Syria.

Kan bli mer radikalisert

Etterretningstjenestens oppgave er å innhente og analysere informasjon om forhold i utlandet som kan utgjøre en trussel mot Norge eller norske interesser i utlandet.

Oppholdet i konfliktområder kan gi økt kompetanse innenfor krigføring, senke terskelen for bruk av vold, bidra til ytterligere radikalisering og nettverksbygging, mener Etteretningstjenesten.

  • Har du informasjon om dette temaet? Kontakt oss på 03030 eller 03030@nrk.no. Tips oss her.

Sjefen for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, har tidligere uttrykt bekymring for nordmenn som reiser til konfliktområder, men det nye nå er at situasjonen rundt Syria utgjør den største terrortrusselen mot Norge.

– Kompetansen de tilegner seg kan også lettere gjøre dem i stand til selv å delta i planlegging og utførelse av terrorangrep, sier Myhre.

Reiser til flere land

Hellige krigere fra Norge reiser ikke bare til Syria, men også til andre land, som for eksempel Pakistan. Den kjente islamisten Arfan Bhatti sitter nå fengslet i Pakistan, og har tidligere posert med våpen på bilder på internett.

En norsk statsborger i 20-årene er også mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya.

Den fortvilte faren følger døtrenes reiserute til Syria. Nå er han i ved grenseovergangen Cilvegózü for å finne sine tenåringsdøtre som har reist til Syria.

VIDEO: – Jeg er en såret far som føler meg helt alene. Jeg kommer til å lete helt til jeg finner dem. Det sier faren til de to norske jentene som har reist for å bidra til hellig krig i Syria.

AKTUELT NÅ