Hopp til innhold

Frykter norsk 16-åring kriger i Syria

Et søskenpar på 16 og 19 år er meldt savnet og etterlyst internasjonalt av politiet i Norge. Familien hjemme i Akershus frykter at de er reist til Syria for «å kjempe som gode muslimer».

Kamper i Syria

VIL TIL SYRIA: De to savnede tenåringsjentene som er bosatt i Akershus har ytret ønske om å «kjempe som gode muslimer» i Syria. Familien får nå bistand av Utenriksdepartementet. Bildet er fra en tidligere anledning i Syria.

Foto: AREF HRETANI / Reuters

Sent søndag kveld får NRK.no opplyst fra det lokale politiet her i Norge at to tenåringsjenter på 19 og 16 år er meldt savnet av sin familie. Savnetmeldingen ble mottatt fredag og de to jentene skal ha vært savnet siden torsdag.

Etter det NRK.no får opplyst er begge de to jentene norske statsborgere.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en savnetmelding fra den aktuelle familien. Den ene av de savnede er under 18 år og begge er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol sier polititoppen i det aktuelle politidistriktet til NRK.no.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Det var VG.no som først meldte om saken.

Tok farvel

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Etter det NRK.no kjenner til skal søskenparet være 19 og 16 år. De skal begge ha somalisk opprinnelse. Politiet bekrefter også at de har fått indikasjoner om at de to søstrene har reist til Syria.

– Vi har en konkret mistanke om at de kan befinne seg i Syria, men jeg vil ikke kommentere hva vi tror eller hva vi har fått indikasjoner om kan være motivet for at de reiste.

Les også: PST: 30-40 personer fra Norge til Syria for å krige

Les også: Arfan Bhatti etterlyst gjennom Interpol

Les også: Avviser terrorpåstander i BBC-reportasje

Etter det NRK.no er blitt fortalt har de to søstrene reist til Syria «for å kjempe som gode muslimer». Det er imidlertid usikkert hvor de faktisk befinner seg.

VG.no har fått tilgang til en mail som de to jentene angivelig skal ha sendt til familien før de reiste. Der skal de ha skrevet:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan».

- Bekymringsfullt

NRK.no har sent søndag kveld vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De ønsker bare å kommentere saken på generelt grunnlag.

– Siden i fjor sommer har vi sett at personer reiser ut til konfliktområder, spesielt Syria. Vi ser også at det er en del veldig unge mennesker som drar. Det vi mistenker og frykter er at noen av disse drar for å kjempe sammen med Al Quaida-grupperinger i Syria. Det er bekymringsfullt, sier informasjonsdirektør Trond Hugubakken til NRK.no.

Utenriksdepartementet bistår familien i saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en bekymringsmelding vedrørende to norske statsborgere som har ytret ønske om å dra til Syria. Vi bistår familien i den sammenheng, sier underdirektør i kommunikasjonsavdelingen Frode Andersen til NRK

Nylig slo PST fast at det er rundt 30–40 personer som reiser fra Norge til Syria for å krige. Antallet stiger stadig.

SISTE NYTT

Siste nytt