Hopp til innhold

Støtter datterens bruk av alternativ medisin

Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), mener mange får god hjelp av alternativbransjen. Hun sier datteren (28) fikk optimismen tilbake etter at helsevesenet hadde gitt opp.

Kari Kjønaas Kjos

VIL KONTROLLERE, IKKE STRAMME INN: Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener det er stor forskjell på alternativbehandlere.

Foto: Fremskrittspartiet

En ryggmargsskade som oppsto for tre og et halvt år siden ga datteren et langt sykehusopphold og en lang rehabiliteringsperiode. Hun var heldig som lærte å gå igjen.

Men skaden etterlot seg store nervesmerter, noe som gjorde at hun fikk plass på den offentlig godkjente Smerteklinikken.

– Hun var gjennom hele registeret av behandlinger på klinikken. En dag sa de at nå hadde de ikke mer å tilby, forteller Kari Kjønaas Kjos.

Fikk tilbake optimismen

Klinikken beklaget at de ikke kunne hjelpe henne, og sa at hun trolig måtte leve med smertene resten av livet.

– Da forsvant den optimistiske jenta. Det var veldig, veldig tøft for henne, og hun hadde problemer med å akseptere at det måtte være sånn, sier Frp-politikeren.

Datteren sa at hun ønsket å prøve alternative behandlingsmetoder.

– Det støttet jeg henne i, for jeg så at hun fikk tilbake optimismen. Det ga henne et håp som gjorde at hun igjen klarte å leve så normalt som mulig.

Vil stramme inn

Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre

VIL STRAMME INN: Paul Joakim Sandøy i tenketanken Civita etterlyser et skarpere skille mellom tradisjonell skolemedisin og alternativ behandling.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den konservative tenketanken Civita ønsker å stramme inn i alternativbransjen. De mener osteopati, naprapatbehandling og akupunktur bør ilegges moms, noe som innebærer at disse behandlingene blir dyrere.

Kjønaas Kjos sier hun ikke kan kommentere det konkrete forslaget, siden det ikke har vært diskutert i partiet, men sier dette om å stramme inn overfor alternative behandlere:

– Jeg synes det er problematisk at det er mye rart der ute. Det er stor forskjell på alternative behandlere. Og så er det forskjell på å være dødssyk og det å fjerne noe smerte.

Den alternative behandlingen har ikke tatt bort smertene til datteren til Kjønnås Kjos.

– Men hun mener selv at hun er blitt noe bedre, om enn ikke sånn som hun ble lovet.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at hun ville hatt problemer med å leve uten å ha testet det ut. Det er noe med å få kvittert ut at «jeg forsøkte i hvert fall».

Datteren ble skuffet

Den nå 28 år gamle datteren har godkjent at moren forteller historien hennes til NRK, men ønsker ikke at navnet brukes.

Moren forteller at datteren var redd man om 20 år skulle finne ut at en alternativ behandling faktisk virket uten at hun hadde prøvd den.

– Derfor ville hun prøve andre ting. Jeg var aldri i tvil om at hun måtte finne ut av dette selv, sier Kjønnås Kjos.

– Mange mener det er å kaste blår i øynene på folk?

– Det gir folk håp, og noen blir bedre. Hun ble skuffet fordi hun ikke ble bedre. Men hun visste at det ikke var noen garantier. Det kunne ikke Smerteklinikken gi henne heller, sier Kjønaas Kjos.

– Det er et uendelig marked der ute. Skal man bare prøve og prøve da?

– Hun har ikke planer om å teste ut alt som er. Hun ville gjøre et par forsøk. Jeg tror det er lettere for henne nå å akseptere at sånn er det. Nå har hun i hvert fall forsøkt.

– Mange har fått hjelp

Kjønaas Kjos er bekymret for at mennesker i krise blir utnyttet, men er åpen for at mange også får hjelp.

– Jeg vet at mange har fått hjelp av alternativ medisin, mange sverger til det, mange sier de er blitt bedre av det, og jeg respekterer de valgene folk tar.

– Du ser ikke behov for å stramme inn?

– Jeg mener vi må følger nøye med på markedet. Vi må slå ned på dem som er til fare for mennesker. Stort sett har jeg inntrykk av at mange får god hjelp også, sier Kjønaas Kjos.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger