Hopp til innhold

Rabies oppdaget hos flaggermus i Valdres

Det er funnet flaggermus i Valdres som er smittet av den dødelige sykdommen rabies. Mattilsynet sier det er svært liten risiko for at mennesker kan bli smittet.

Flaggermus

Det er slått fast at en død flaggermus som ble funnet på en hyttevegg i Vestre Slidre i Valdres, var smittet av rabies (arkivfoto).

Foto: Georg Bangjord

Mattilsynet bekrefter tirsdag ettermiddag et utbrudd av den fryktede sykdommen rabies (hundegalskap) i Valdres. Det er snakk om en type rabies som rammer flaggermus, og denne rabiestypen er ikke tidligere påvist i Norge.

– Det er funnet en død flaggermus på en hyttevegg i Vestre Slidre i Valdres, og Veterinærinstituttet har bekreftet at den hadde rabies, sier seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud til NRK.

Det er snakk om rabiestypen European Bat Lyssavirus 2.

– Det er svært liten risiko for å bli smittet av flaggermusrabies, sier hun, og understreker at det er ingen grunn til å unngå turer i skogen eller å oppholde seg på steder det er flaggermus.

Vannflaggermus

Hun karakteriserer situasjonen som lite alvorlig, fordi dette gjelder en type flaggermus som normalt har lite kontakt med mennesker, en såkalt vannflaggermus. Mattilsynet ber likevel at de som har vært i kontakt med flaggermus, tar kontakt med Mattilsynet lokalt.

– Vi går ut med informasjon til dem det gjelder, men ikke med advarsler. Vi ønsker ikke å skape frykt, men å opplyse. Vi ber folk huske at dette er fredede dyr som skal få være i fred. Vi anbefaler at folk ikke tar på døde eller syke flaggermus, sier Baalsrud.

Flere land i Europa

Klokken 15 i ettermiddag var det møte i Mattilsynet og Veterinærinstituttet, der det ble enighet om en handlingsplan.

– Flere land i Europa har hatt denne dyresykdommen uten at det har skapt problemer. Det er sannsynlig at sykdommen har eksistert en stund i Norge, uten at den har blitt oppdaget, sier seksjonssjefen.

Om noen skulle bli bitt av en flaggermus, er det viktig å vaske såret grundig med såpe og vann, og deretter tar kontakt med lege. Da kan det være aktuelt med vaksine.

Karen Johanne Baalsrud sier at det ikke er noen risiko for rabiessmittet selv om det skulle finnes flaggermus i hus der det bor mennesker.

– Vi vet ikke hvor vannflaggermusen kan ha blitt smittet. Vi tar alltid prøver av døde flaggermus, og det vil vi fortsette med for å kartlegge situasjonen, legger hun til.

200 år siden sist

Det er nesten 200 år siden det sist ble funnet rabiessmitte på det norske fastlandet. Norske helsemyndigheter har lenge fryktet at den dødelige rabies-sykdommen igjen skal bli oppdaget innenlands.

Revefelle

I 2011 var det et stort utbrudd av rabies på Svalbard.

Foto: Espen Stokke / SCANPIX

I 2011 og 2012 var det registrert flere utbrudd av rabies på Svalbard. Rett ved skolen i Longyearbyen ble en kvinne bitt av en rabiessyk polarrev.

På øygruppen Hopen øst for Svalbard ble mistanken om rabies vakt på nyåret 2011 da en aggressiv polarrev angrep hunder på den meteorologiske stasjonen der.

En intensiv jakt ble igangsatt, og 300 mennesker ble vaksinert, blant dem jegere som ble sendt ut på revejakt.

Vel et år senere var ti reinsdyr avlivet og bekreftet smittet. Det samme var fem polarrev, de fleste i området rundt Longyearbyen, hvor det er mange halvtamme rever.

Flaggermus fanget i piggtrådgjerde

Flaggermus finnes over hele landet. Denne flaggermusen ble hengende på et gjerde ved Tungenes fyr i Rogaland i fjor sommer.

Foto: Flaggermusmottak.no

Siden mars 2012 har det ikke vært registrert nye utbrudd på øygruppen, men situasjonen følges nøye av veterinær- og helsemyndighetene.

I 2013 ble fire døde flaggermus undersøkt etter mistanke om rabies i Norge, men prøvene viste at det var falsk alarm. I 2014 ble i alt ni mistenkelige flaggermus undersøkt, men ingen virusfunn gjort, ifølge 2014-utgaven av Zoonoserapporten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger