Mellom 200 og 300 mennesker kan bli vaksinert mot rabies på Svalbard etter at det er funnet smittede dyr på øygruppa.
Fredag var det 12–13 personer som fikk vaksine, men mandag vil Longyearbyen sykehus tilby vaksine til dem som ønsker det.
– Vi opererer med et forventet antall på 200–300 dersom alle sier ja, sier smittevernlege Ole Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.
Sysselmannen har også laget en vaksinasjonsplan for innbyggerne.
– Ikke redd
Sykehuset fikk tilsendt 500 vaksiner fredag, og Folkehelseinstituttet har ytterligere 6.000 vaksiner liggende.
– Jeg er sikker på at vi får dekket behovet vårt. Først får vi se hvor mange som møter opp mandag. Da kan vi bestille det vi måtte trenge ekstra for å få gitt de øvrige fire dosene, sier han.
En av dem som fikk vaksine var jeger Anders Lindseth.
– Jeg er ikke engstelig for smitte, men siden jeg er borti mye reinsdyr gjennom jobben kan det være en fordel å ha tatt vaksine, sier Lindseth til NRK.
To døde dyr
De to døde dyrene som ble hentet fredag er en polarrev og et reinsdyr.
– Reven ble funnet i Colesbukta som ligger et godt stykke fra Longyearbyen. Reinsdyret ble funnet ikke så veldig langt fra der de to rabiessmittede reinsdyra ble avlivet søndag, sier smittevernlege Ola Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.
Det er for tidlig å si om de to dyra også er smittet. Veterinærinstituttet i Oslo har bedt om at hele reven blir sendt ned for å bli testet for rabies.
Det vil også bli sendt prøver av reinsdyret. Resultatet vil trolig ikke foreligge før på mandag.
Dersom det dreier seg om rabies, er smitten påvist på i alt tre reinsdyr og to polarrev.
Sysselmannen skriver på sine nettsider at de på overflyvningene tirsdag og torsdag denne uken, ikke har sett flere dyr med symptomer.
- LES OGSÅ: Tilbyr jegere og andre rabiesvaksine
- LES OGSÅ: Fem blir vaksinert mot rabies
- LES OGSÅ: Første rabiesutbrudd på 30 år
Ikke farlig å spise
De rabiessmittede reinsdyra på Svalbard førte til stor usikkerhet om det medfører noen fare å spise kjøtt som kan være smittet.
Fredag kom svaret: Kjøttet er trygt å ha på middagsbordet.
– Fordi det er en mikroskopisk risiko for at kjøtt kan ha blitt forurenset under parteringen, anbefaler vi imidlertid at alt kjøtt gjennomstekes eller kokes før inntak.
– Hjernen og hele ryggsøylen med ryggmarg må ikke benyttes til matinntak, men knokler og beinmarg for øvrig kan benyttes på samme måte som kjøtt, sier Ole Tveiten.