Hopp til innhold

Raja: Bjerkes stilling må vurderes

DNBs redegjørelse om skatteparadiser stilner ikke kritikken fra opposisjonspolitikerne på Stortinget. Lengst går Venstres Abid Raja, som mener DNB-styret må få ordre om å vurdere Rune Bjerkes framtid som konsernsjef.

Abid Raja (V)

OPPRØRT: Ifølge Abid Raja (V) bør næringsminister Monica Mæland be styret vurdere Rune Bjerkes framtid som konsernsjef.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg mener at Monica Mæland, eksplisitt må be styret i DNB om å vurdere Rune Bjerke sin stilling. Og er ikke styret i stand til å gjøre det, så må Monica Mæland sette styret i stand til å gjøre det, sier han til NRK.

Raja går dermed så langt en stortingspolitiker kan gå i å kommentere hvorvidt han mener at en konsernsjef i et delvis statlig selskap må gå.

Venstre-politikeren begrunner sin oppfordring med at tidligere medieoppmerksomhet rundt DNBs praksis i Luxemburg har gitt Bjerke gjentatte muligheter til å finne ut at DNBs datterselskap i landet hjalp kunder å opprette selskaper på Seychellene mellom 2006 og 2010.

– Bjerke har hatt minst fem, seks muligheter til å rydde opp, han grep ikke noen av dem. Nå skyver han egentlig alt ansvaret bort til en internrevisor til ledelsen i Luxemburg.

SV: – Mange ubesvarte spørsmål

Både bankens redegjørelse til Næringsdepartementet og Rune Bjerke selv står fast på at toppledelsen i Norge ikke kjente til praksisen før Aftenpostens avsløringer. Samtidig innrømmer DNB at interne retningslinjer ikke ble fulgt.

Men svarene DNB gir er ikke nok til å berolige politikerne på Stortinget.

Snorre Valen

VIL VITE MER: SV-nestleder Snorre Valen mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål rundt DNBs befatning med skatteparadiser.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi har ikke fått svar på om DNB har hatt lignende tilbud i andre skatteparadis. Vi har ikke fått vite hvordan det kunne skje, eller hvordan det kan ha seg at DNB både i 2007 og 2014 ikke sa hva slags praksis de holdt på med. Jeg synes også det er veldig rart at DNB varslet sine egne kunder om skatteamnesti før de varslet sin egen eier, Næringsdepartementet, om denne saken sier SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen, til NRK.

KrF: – Svekket tillit

KrFs næringspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal sier til NRK at hennes tillit til Bjerke ble svekket av dagens pressekonferanse.

– Jeg synes det er liten erkjennelse, både fra toppledelsen og styret, på det alvorlige som er blitt avslørt den siste uken, det er en stor svekkelse av tillit.

På pressekonferansen mandag ettermiddag avviste Bjerke bestemt at han hevder at han «ikke visste» for å slippe unna kritikk.

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen ser ingen grunn til ikke å tro ham på det, men hun stiller seg likevel bak mye av kritikken. I likhet med Raja og Valen, mener hun at Bjerke selv burde visst mer på et tidligere tidspunkt.

– Jeg mener det er åpenbart, for det har vært korsveier der det har blitt stilt spørsmål ved DNBs virksomhet i Luxemburg, sier hun.

Styret stoler fortsatt på Bjerke

Næringsminister Monica Mæland fra Høyre sier til NRK at hun trenger mer tid til å sette seg inn i saken før hun kommenterer svarene fra DNB og Rajas oppfordring om at styret må få beskjed om å vurdere Bjerkes stilling.

På pressekonferansen mandag gjorde styreleder Anne Carine Tanum det klart at styret fortsatt har tillit til Bjerke som konserndirektør.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger