Hopp til innhold

Politiets fellesforbund: – Tragiske hendelser ikke med i statistikken

Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er kritisk til at de tregeste utrykningene ikke registreres i politiets statistikk for responstid.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

KRITISK: Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener kravene til responstid burde skjerpes.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Det er en del episoder som går under radaren. Det kan være alvorlige hendelser, med et alvorlig utfall, der politiet har brukt altfor lang tid før man kom dit. Det er ikke heldig, sier Bolstad.

NRK kan fredag fortelle at politiet på landbasis knuser sine egne krav til responstid ved de mest alvorlige hendelsene. Faktisk så mye at justisminister Anders Anundsen innrømmer at kravene har vært for rause.

  • Sjekk ditt fylke i kartet under! Bla i kartene for å velge tettstedskategori.

«Tar vekk» de dårligste

Anders Anundsen står foran en politibil

FOR LETT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at kravene til responstid har vært for lette å nå.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

På landsbasis er kravet at politiet i snitt skal være på plass i områder med 2000 innbyggere eller mindre innen 45 minutter. Men kravet gjelder bare 80 prosent av tilfellene. 20 prosent av utrykningene, de som tar lengst tid, kommer ikke med i statistikken.

Dette mener Bolstad er for dårlig.

– Vi er betenkte når det gjelder de 20 prosentene som ikke kommer med i statistikken. Der kan man ha tragiske tilfeller, som for eksempel det som skjedde på Valdres-ekspressen, sier Bolstad.

test_cartodb_episodes

Dårligere i utkantstrøk

Hendelsen Bolstad viser til, trippeldrapet på en buss i Årdal i Sogn og Fjordane i 2013, er årsaken til at politiet i 2014 begynte de første målingene av responstid.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

SKRUR TIL: Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NRK at det kan bli aktuelt å gjøre resultatene fra 2015 til målene for 2016. Fra 1. januar i år gikk politiet fra 27 til 12 politidistrikt.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

2015 er det første året politiet er målt opp mot krav. Seks politidistrikt, blant dem nettopp Sogn og Fjordane, innfrir ikke kravene som er satt. Når det gjelder utrykninger til små tettsteder, ligger politiet her ni minutter etter skjema (se grafikk og faktaboks).

– Er det farligere å bo på små steder i Norge?

– Man har sagt at det er et fritt valg hvor man skal bo i landet, og staten skal sørge for ro, orden og trygghet. Jo lengre tid det tar, jo mindre klarer politiet å tilfredsstille disse kravene, sier Bolstad.

Innskjerping

PF-lederen mener Politidirektoratet burde senke andelen utrykninger som ikke telles med i statistikken til 10 prosent, for å gi et mer sannferdig bilde. I tillegg mener Bolstad, i likhet med justisminister Anders Anundsen og politidirektør Odd Reidar Humlegård, at kravene til utrykningstid bør skjerpes.

– Når man på en del steder når responstiden på en god måte, viser det at det er for stor «slækk», sier Bolstad.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård forklarer at de 20 prosentene som tas vekk fra statistikken er hendelser som tar «ekstra lang tid». Dette kan skyldes sammenfallende hendelser i samme politidistrikt.

– Vi tar bort disse, for å få klarere krav. Det er først og fremst en indikasjon for publikum at vi i 80 prosent av tilfellene skal komme innen angitt tid. Det kan hende vi justerer dette til 90 prosent, sier Humlegård.

Kripos sine teknikarar gjer undersøkingar ved bussen der tre personar vart drepne i Årdal

KRITIKK: Det tok politiet en time og elleve minutter å rykke ut til trippeldrapet på Valdresekspressen i 2013. Sogn og Fjordane er et av fylkene der politiet ikke klarer å oppfylle egne krav til responstid.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

AKTUELT NÅ