Hopp til innhold

Oslo-politiet om ulovlige søndagsåpne butikker: – Vi har langt viktigere oppgaver

Politiet i Oslo mener at det ikke er riktig at de skal bruke begrensede ressurser på butikker som holder ulovlig åpent om søndager. Nå vil KrF at kommunene skal kunne bøtelegge butikker som holder åpent på søndager – på samme måte som de driver skjenkekontroll.

Politiet i Oslo mener at det ikke er riktig at de skal bruke begrensede ressurser på butikker som holder ulovlig åpent om søndager. Nå vil KrF at kommunene skal kunne bøtelegge butikker som holder åpent på søndager - i et lignende system som for skjenkekontrollen.

Søndagsåpne butikker er ikke en prioritert sakstype i Riksadvokatens eller Politidirektoratets prioriteringer til politiet.

– Oslo politidistrikt finner det ikke riktig å bruke våre begrensede ressurser på søndagsåpne butikker. Politiet har langt viktigere oppgaver for å trygge publikum i byen.

Roger Andresen

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier politiet ikke har ressurser til å bruke på ulovlige søndagsåpne butikker.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det opplyser Roger Andresen, visepolitimester Oslo politidistrikt, i en SMS til NRK lørdag. Han legger også til at dette heller ikke er en prioritert sakstype i Riksadvokatens eller Politidirektoratets prioriteringer til politiet.

Ba politiet gripe inn

Rema 1000 velger bevisst å bryte loven i pinsen, og flere av kjedens butikker kommer til å holde ulovlig åpent under helligdagene.

I VG i dag krevde både LO og Den norske kirke at politiet griper inn i krigen om søndagsåpne butikker, og kommer seg ut i Rema-butikker i pinsen.

– Politiet må komme seg ut og kontrollere butikkene i pinsen. Bryter man loven skal man straffes, sa LO-leder Gerd Kristiansen til avisen.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen er en av dem som har krevd at politiet griper inn mot Rema 1000.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Med enkle sperrebånd lager Rema 1000 provisoriske Brustad-buer – og dersom det mangler noe, henter de ansatte det bak sperringene.

De gjør dette fordi de mener at også konkurrentene bryter loven. Da Rema 1000 politianmeldte konkurrentene – ble saken lagt bort fordi de ikke hadde kapasitet til å etterforske.

KrF: Gi kommunene ansvaret

Og nå som politiet går ut og sier at de på grunn av ressursmangel ikke kommer til å gjøre som LO-lederen og Kirken ønsker, mener KrF at man må begynne å se på nye metoder for å hanskes med butikkene som bryter loven.

– Det er veldig viktig at reglene håndheves. Dersom politiet ikke har ressurser til å gjøre det i dag, så er det naturlig å se på andre løsninger, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NRK.

– Da kan for eksempel det at kommunene gjør det slik de gjør med skjenkebevilling i dag bidra til at loven blir håndhevet.

Forslaget krever lovendring

Kjell Ingolf Ropstad

Når politiet velger å henlegge saker, og ikke har kapasitet til å følge opp, må vi tenke annerledes, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ropstad mener at dette ansvaret også kunne gitt kommunene flere inntekter i form av bøter dersom det er butikker som bryter loven.

– På den måten kunne man håndhevet loven og unngått at flere mennesker må jobbe på søndagene, sier han.

Men statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet opplyser til NRK at det er politiet som håndhever brudd på loven. Dersom andre enn politiet skulle få tilsvarende fullmakt, vil det kreve en lovendring.

– En slik lovendring vil kreve et omfattende lovforarbeid og må eventuelt vurderes i en større sammenheng.

AKTUELT NÅ