Hopp til innhold

Reitan lover å rydde opp

Kunder flere steder i landet anklager Rema 1000 for samme praksis som kjeden har anmeldt sine konkurrenter for. Reitan lover å rydde opp dersom opplysningene stemmer.

Rema 1000 Saupstad

EN AV BUTIKKENE: Rema 1000 på Saupstad i Trondheim (bildet) er en dagligvarekjedens søndagsåpne butikker hvor ansatte har gått inn i hoveddelen av butikken for å hente varer til kundene på søndager. Det forteller folk NRK har vært i kontakt med.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

I dag ble matvarekrigen i Norge til en politisak. Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan anmeldte sine konkurrenter for å bryte loven om søndagsåpne butikker.

Rema 1000 mener at 120 av butikkene til Norgesgruppen, Coop og Bunnpris blant annet tillater kundene å kjøpe varer fra hele butikken på søndager.

Ifølge mange tips og uttalelser fra kunder skjer dette også i Rema 1000-butikker i Mo i Rana, Stavanger, Trondheim, Ørje og Stavern. NRK konfronterte Reitan med disse opplysningene mandag kveld. Han lover å rydde opp dersom opplysningene stemmer.

– Nå har jeg fått vite om konkrete tilfeller som vi skal følge opp. Vi skal gjøre umiddelbare grep dersom noen av våre butikker bryter loven, sier Reitan og ønsker ikke spesifisere hvilke konsekvenser det eventuelt får for kjøpmennene.

I dag ble matvare-krigen i Norge til en politisak.

REMA 1000 GJØR DET SAMME: Ifølge Rema 1000 tillater konkurrentene kundene å kjøpe varer fra hele butikken – også på søndager. Men nå viser det seg at også REMA kanskje bryter reglene.

Ønsker debatt om praksisen

Det er godt over 500 søndagsåpne butikker i Norge i dag. 17 av disse tilhører Rema 1000. Tidligere mandag sa Reitan at han ikke kan love at alle deres butikker har fulgt loven hver søndag over hele landet.

Reitan sier imidlertid at de har gjort så godt de kan for å tilpasse alle Rema 1000-butikker dagens lovverk. Han sier også at eventuelle brudd i egne rekker fortsatt er en liten av det Rema 1000 mener er «et systematisk lovbrudd» fra konkurrentene.

Nå synes Reitan det er viktig å ha en debatt om - og få en klarhet i praksisen av loven - om søndagsåpne butikker.

– En lov er en lov. Det er meningen at alle skal følge den. Det er sikkert ikke verdens viktigste sak, men det er viktig for oss at vi konkurrerer på like vilkår. Og i dag gjør vi ikke det, mener han.

Rema-sjef Ole Robert Reitan anmeldte konkurrentene sine for å bryte loven.

SE HELE DUELLEN: Mandag kveld møttes Rema 1000-sjefen og Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, til duell i Dagsrevyen.

– Reitan har sovet i timen i over 15 år

Ifølge loven kan utsalgssteder som selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, holde åpent på søndager.

Rema 1000 mener de søndagsåpne butikkene jukser ved å blant annet hente varer til kunder fra avstengte områder. Salgsarealet kan i flere tilfeller være opp mot det dobbelte, mener butikkjeden.

De anmeldte selskapene avviser påstandene fra Rema 1000. Tidligere i kveld møttes Reitan og Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, til duell i Dagsrevyen.

– Reitan har sovet i timen i over 15 år. Søndagsåpne butikker har vært en mulighet fra 1999 av. Mange småbutikker har tilpasset seg denne loven. Det har ikke Reitans butikker gjort. Han bør rydde opp i sine egne butikker før han anmelder sine konkurrenter, sa han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ