Refser regjeringen på søndagsåpent

Butikkene er i ferd med å snikinnføre søndagsåpent og regjeringa lar det skje, mot Stortinget sin vilje. Det sier Trond Giske (Ap).

Trond Giske (Ap)

Trond Giske (Ap) er lite imponert over regjeringens og samarbeidspartiene Høyre, Frp og Venstre på Stortinget sin håndtering av søndagsåpne butikker.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Høyre, Frp og Venstre skulle sørge for en oppmykning av regelverket rundt søndagsåpne butikker.

Så gikk alt i ball.

Saken har blitt en verkebyll ingen av de tre partiene ønsker å pirke i.

Samtidig har den uformelle fristen for å melde inn saker som skal behandles i Stortinget før sommeren gått ut.

Det vil si at behandlingen av saken trolig blir utsatt til etter Stortingets sommerstenging som avsluttes i oktober.

Det betyr at saken blir utsatt med minimum et halvt år.

Bransjen tar seg til rette

Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv, sier politikerne må avgjøre om søndagsåpent skal flyte ut eller om de skal sette ned foten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Men selv om det ikke skjer mye i politikken, skjer det mye i butikken.

Der lager de tillempninger for å kunne åpne flere butikker på søndager.

Blant annet gjennom å åpne vanlige butikker, men der det søndagsåpne området kun er avsperret med et enkelt sperrebånd. Det har også kommet frem at flere butikker lar personalet løper inn på lukket område for å hente etterspurte varer til kundene om nødvendig.

– Spørsmålet blir om politikerne vil at dette bare skal flyte ut, om de vil at politiet skal rykke ut med målebånd for å etterforske på søndagene med saftig overtidsbetaling, eller om de vil gjøre noe med lovverket, sier politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv.

Han sier at enkelte aktører i bransjen er i ferd med å provosere frem en reaksjon.

– Hvis det ikke kommer en reaksjon er det fritt frem. Spørsmålet blir om politikerne tolererer at dagligvarebransjen bare definerer reglene selv eller om de mener at man skal ha et lovverket som følges, og om man skal tilpasse dette til den politikken de gikk til valg på.

Giske: – Sett ned foten eller mann dere opp

Trond Giske (Ap) mener regjeringens og de borgerlige partienes håndtering av søndagsåpne butikker er i ferd med å undergrave hele regelverket.

Han er leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget som skal behandle en eventuell oppmykning av reglene.

– Det som skjer nå er at bransjen selv er i ferd med å innføre en søndagshandel som hverken Stortinget, kundene eller butikkeierne selv ønsker. Når bransjen selv gradvis åpner for mer søndagshandel, og når regjeringen ikke reagerer, så gjennomføres Høyres og Frps politikk uten at det er flertall i Stortinget, uten at det er vedtatt og uten at folk ønsker det. Det blir helt feil, sier Giske.

Han mener praksisen er uholdbar.

– Her må regjeringen reagere. Enten må man sette ned foten og håndheve den loven som eksisterer. Eller så må man manne seg opp i regjeringen og komme med Stortinget med forslag til en lovendring, sier Giske til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger