Hopp til innhold

Mafiatiltalte Gjermund Cappelen (48) må vente lenge på fengselsstraff

Narkobaronen Gjermund Cappelen må trolig gjennom to omfattende rettssaker før han får sin straff for massiv narkotikavirksomhet over to tiår.

Benedict de Vibe og Gjermund Cappelen

Benedict de Vibe forsvarer mafiatiltalte Gjermund Cappelen, som har erkjent oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mandag starter den første delen av en av norgeshistoriens mest omfattende narkotikasaker. Totalt er åtte personer omfattet av den svært alvorlige tiltalen.

– Denne saken har et stort omfang. Det er mange aktører, det er store mengder hasj som er omsatt og oppbevart. Vi har etterforsket dette med tanke på å avdekke mest mulig av kjeden, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim til NRK.

Risikerer 18 års fengsel

Lars Erik Alfheim

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sier at etterforskningen av Cappelen har blitt omfattende, fordi politiet har forsøkt å ta flere ledd i narkotikakjeden.

Foto: Petter Olden / NRK

Hasjbaronen Gjermund Cappelen er av politiet pekt ut som hovedmannen i en organisert kriminell gruppe, som drev med kjøp, innførsel, oppbevaring og salg av enorme narkotikamengder.

Tiltalen i denne omgang gjelder oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Tiltalepunktet med høyest strafferamme, hele 15 års fengsel, gjelder oppbevaring av 476 kilo. Her er Cappelen tiltalt sammen med tre andre.

– Han har erkjent forholdene i tiltalen fullt ut. Han har sagt at det er han som er ansvarlig for oppbevaringen, og at han også er hovedansvarlig for omsetningen, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til NRK.

Til tross for Cappelens forventede strafferabatt for å samarbeide med politiet, er det ventet at Cappelen kan bli dømt til opp mot 18 år i fengsel.

Inndragning av 50 millioner kroner

Lysaker stasjon

På en japansk restaurant ved Lysaker stasjon utenfor Oslo fikk Gjermund Cappelen overlevert i underkant av én million kroner i kontanter i fjor høst. Dette var ment som betaling for en del av en narkotikainnførsel til Norge fra Nederland.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Det totale omfanget av Cappelens narkovirksomhet er langt større enn salg av 1,4 tonn. Politiet mener Cappelen har tjent minst 125 millioner kroner på sin kriminelle virksomhet.

Politiet har bedt om inndragning av verdier for hele 54 millioner kroner fra bærumsmannen. Dette omfatter om lag fem millioner i kontanter, smykker til verdi av over én million kroner, klokker verdt over to millioner kroner, samt et Munch-maleri.

Forsvarer Benedict de Vibe avviser at Cappelen sitter på millionverdier i utlandet, slik det blir hevdet i fengslingskjennelse fra Oslo tingrett.

– Cappelen har ikke de pengene i dag. Det Cappelen har i dag er en meget stor gjeld til leverandørene. Det er beslaglagt fem millioner kroner som skulle tilbake dit. Det er beslaglagt 500 kilo hasj, som det også er knyttet gjeld til.

NRK har tidligere meldt at politiets beslag har ført til at Cappelen har pådratt seg en narkotikagjeld på flere millioner kroner.

– Han kommer ikke ut i pluss, uansett hvordan man setter opp regnestykket, sier de Vibe, som legger til at også spørsmålet om inndragning kan bli utsatt til neste rettsrunde.

Flytårnet på Fornebu

Fra toppetasjen fra det gamle flytårnet på Fornebu styrte Cappelen sitt narkoimperium med jernhånd. Politiet har funnet detaljerte regnskaper over hasjen Cappelen solgte.

Foto: Håvard Hagen / NRK

To rettsprosesser

Det er narkotikanettverkets oppbevaring og salg som skal behandles i denne rettsrunden. Den øvrige delen, altså innførselen, skal behandles senere.

Det er i denne saken politilederen Eirik Jensen er siktet for grov narkotikavirksomhet og grov korrupsjon. Dette etter at Cappelen i avhør med Spesialenheten fortalte at Jensen hjalp ham med å få hasjen inn til Norge.

– Forskjellene på disse to sakene er at den andre gjelder alt rundt innførsel, mens den saken vi har nå dreier seg om oppbevaring og omsetning, oppsummerer statsadvokat Alfheim.

Totalt mener politiet at Cappelen skal ha innført hele 25 tonn hasj over en årrekke.

Narkogarasje i Oslo

I denne garasjen på Røa i Oslo fingerte politiet et innbrudd, og fjernet rundt 110 kilo hasj i 2013.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Må vente lenge på straff

Påtalemyndigheten ser de to sakene i sammenheng. Altså vil ikke Cappelen få sin straff før begge sakene har blitt behandlet i rettsapparatet.

– Det vil ikke være noen stor hensikt i å først utmåle en straff for oppbevaring og omsetning, for deretter å måtte samle det hele inn i en innførselsstraff, sier Alfheim.

Cappelen vil derfor bli sittende i varetekt frem til den andre rettssaken er ferdig, som i beste fall vil være på vårparten neste år, i verste fall høsten 2016.

Avis-forsider om Eirik Jensen

Saken mot Gjermund Cappelen har fått massiv oppmerksomhet, mye på grunn av koblingen til polititoppen Eirik Jensen.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger