Hopp til innhold

Lunder-advokat med krass kritikk av Økokrim

Advokat Cato Schiøtz mener at Økokrim har «dumpet sin uvitenhet» på Jo Lunder. – Jeg lever av tillit, sier korrupsjonssiktede Lunder.

Jo Lunder

Tidligere Vimpelcom-sjef, Jo Lunder, mener han gjorde alt han skulle og kunne ha gjort, da selskapet ble bekymret for korrupsjon.

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder stilte i dag på en pressekonferanse sammen med advokatene Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt.

Før Lunder slapp til slo advokat Schiøtz i bordet med knallhard kritikk av Økokrim, og hevdet blant annet at Økokrim har «dumpet sin uvitenhet» på Vimpelcoms tidligere sjef.

Jo Lunder sa at han opplever det som «ekstremt problematisk» å fortsatt være siktet for korrupsjon.

– Jeg har brukt hele yrkeslivet mitt på å være en troverdig person. Det er veldig vanskelig for meg i øyeblikket å lede Fredriksen-gruppen. Dette er store børsnoterte selskaper som trenger tillit, og jeg tror jeg må be om permisjon så lenge denne saken pågår, sa Lunder.

Advokat Cato Schiøtz

Advokat Cato Schiøtz rettet en skarp og lang kritikk mot Økokrim – og mener at Økokrim bevisst har unnlatt å legge frem dokumentasjon som er til Lunders fordel.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Advokat Schiøtz mener det er prisverdig at Jo Lunder vil møte offentligheten, og at saken har vært ødeleggende for hans klient.

– Lunder har vært under omfattende telefonovervåkning, sa Schiøtz, og mener at Økokrim ikke brukte denne dokumentasjon i retten, fordi den ikke støttet opp om siktelsen.

Økokrim mener Lunder var delaktig i en overføring fra Vimpelcom til Takilant på 30 millioner dollar, som de mener er bestikkelser for å få 4G-lisens i Usbekistan.

Cato Schiøtz om Jo Lunder

– Belastende

– Jeg føler at jeg har gjort det jeg kunne, og kan ikke se hva annet jeg kunne ha gjort, sa Lunder.

Advokaten mener at en «no-comment-policy» er belastende for Lunder, fordi hans stemme ikke er hørt, og at han uten å stå frem vil bli stemplet som «han korrupte Vimpelcom-fyren».

– Jeg opplever, og kan bekrefte, at det arbeidet vi gjorde den gangen, var grundig og godt. Da jeg fikk en bekymringsmelding tok vi en timeout og at vi ikke skulle signere noen avtaler før vi hadde utredet dette bedre, sa Lunder, om situasjonen da Telenor ble usikker på om det kunne være et problem med korrupsjon i Usbekistan.

Jo Lunder

Korrupsjonssiktede Jo Lunder da han ankom pressekonferansen hos advokatfirmaet Schjødt i dag.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Jeg vil ikke gå inn i detaljer, fordi jeg ønsker ikke å påvirke etterforskningen, sa Jo Lunder.

Schiøtz mener at Lunders troverdige forklaring er grunnen til at han ble løslatt fra varetekt.

– Dette er norsk straffeprosess på sitt verste, sier advokaten, om at Lunder måtte sitte flere døgn på glattcelle da Økokrim anket tingrettens avgjørelse.

– Alle stener skulle snus

Advokaten mener Økokrim i lagmannsretten bevisst har holdt tilbake informasjon fra styrereferatene, som viser at Lunder var «cautious» da styret behandlet spørsmålet om mulig korrupsjon.

– Alle stener skulle snues, sier Schiøtz, og mener Lunder tok situasjonen på høyeste alvor.

– Det er ingen dokumentasjon på at denne prosessen var «phoney», og om den var det, var det i så fall imot Lunders instrukser, sa Schiøtz, og mener at Økokrim har «dumpet sin uvitenhet» på Lunder.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim vil ikke kommentere uttalelsene før pressekonferansen er ferdig.

Schiøtz forklarte at Lunder ikke kan eller vil svare på spørsmål om hva Telenor visste eller ikke visste, men kun skulle forklare seg om sin egen rolle.

– Lunder vil heller ikke gå nærmere inn på spørsmålet om Vimpelcoms skyld eller ikke, det er gjenstand for andre prosesser, sa Schiøtz.

Løslatt

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har slått fast at det ikke er skjellig grunn til å mistenke Lunder, verken for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon.

Lunder ble derfor løslatt fra varetekt i går, etter å ha blitt pågrepet av Økokrim forrige uke.

– Dette er veldig gledelig. Det hører med til sjeldenhetene at Økokrim ikke får medhold i en varetektsfengsling, sa Lunders advokat Cato Schiøtz til NRK i går.

Han forklarte at over halvparten av dommerne i både tingretten og lagmannsretten mente at det var under 50 prosent sannsynlig at Lunder har gjort det Økokrim mistenker ham for. Schiøtz forventer nå at saken mot Lunder blir henlagt.

Mistenker overføringer til postboksselskap

Telenors ekspansjon østover for 17 år siden danner bakteppe for den betente situasjonen selskapet nå befinner seg i.

Telenor kjøpte seg da inn i det russiske telecom-selskapet Vimpelcom, som igjen investerte i selskapene Buztel og Unitel i Usbekistan i 2006 et marked det var knyttet store forventninger til.

I amerikanske rettsdokumenter dokumenteres mistanker om at Vimpelcom og et datterselskap skal ha overført store summer – 114 millioner dollar – til postboksselskapet Takilant, som eies og kontrolleres av en ukjent kvinne ved navn Gayane Avakyan.

Kontrolleres av diktatordatter

SVTs Uppdrag gransking avslørte senere at selskapet egentlig kontrolleres av diktatorens datter Gulnara Karimova, og at den ukjente kvinnen er hennes høyre hånd. Takilant er registrert i Gibraltar.

– Jeg er ikke kjent med noe som knytter henne (presidentdatteren red.anm.) til dette selskapet, sa Lunder.

Cato Schiøtz, Jo Lunder, og Nils Christian Langtvedt

Advokatene Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt stilte på pressekonferanse med tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (i midten).

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Han forklarte også at han i 2011 ikke var kjent med at Takilant, som altså mottok millioner av kroner fra Vimpelcom, var et postboksselskap som var registrert i Gibraltar.

– Jeg har aldri møtt henne. Jeg har aldri vært i Usbekistan engang, sa Jo Lunder.

I fjor offentliggjorde Vimpelcom at selskapet var under etterforskning av amerikansk og nederlandsk politi, for mulige straffbare forhold i Usbekistan.

Lunder ble spurt om han var klar over transaksjoner i perioden 2005–2008.

– I perioden 2005–2008 var det flere transaksjoner med Takilant som var gjenstand for undersøkelser. Styret godkjente flere av disse transaksjonene, men det var hele tiden «subject to FCPA-analyser» – i henhold til den amerikanske antikorrupsjonslovgivningen, sa Lunder.

Mandag sluttet tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, med umiddelbar virkning, i stillingen som spesialrådgiver for styret.

AKTUELT NÅ