Hopp til innhold

Vimpelcom-saken: Jo Lunder løslates i kveld

Korrupsjonssiktede Jo Lunder skal løslates, har Borgarting lagmannsrett bestemt. – Jeg forventer at saken nå henlegges, sier Lunders advokat Cato Schiøtz.

Jo Lunder, tidligere Vimpelcom-sjef

LØSLATES: Økokrim ønsket tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, varetektsfengslet, men fikk ikke medhold av retten.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Dette er veldig gledelig. Det hører med til sjeldenhetene at Økokrim ikke får medhold i en varetektsfengsling, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til NRK.

Cato Schiøtz

TROVERDIG FORKLARING: Jo Lunders advokat Cato Schiøtz forventer at saken mot Lund nå blir henlagt.

Foto: NRK

Forrige uke ble tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet på Gardermoen, siktet for korrupsjon.

Økokrims bægjering om varetektsfengsling ble avvist både av Oslo tingrett og nå sist av Borgarting lagmannsrett. Dermed må Lunder løslates.

Forventer at saken henlegges

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er i flere land under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med mobilmarkedet i Usbekistan.

Økokrim mener Lunder var delaktig i en overføring fra Vimpelcom til Takilant på 30 millioner dollar, som de mener er bestikkelser for å få 4G-lisens i Usbekistan.

Schøitz tviler på om saken vil komme opp for retten.

– To domstoler har gått inn i skyldspørsmålet og i begge tilfellene mente over halvparten av dommerne at det var under 50 prosent sannsynlig at Lunder har gjort det Økokrim mener han har gjort. Jeg forventer at saken nå blir henlagt.

Må avklare usikkerhet

Men i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett mener to av dommerne «under tvil» at det ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort at det er skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon.

Flertallet understreker at «den videre etterforskingen vil måtte avklare den usikkerhet som foreligger med hensyn til hva Lunder visste».

Mindretallet på én dommer mener «under tvil» at det er skjellig mistanke til å mistenke at Lunder forsto, eller tenkte tanken og likevel valgte å gi klarsignal om utbetalingene.

Økokrim fortsetter etterforskingen

Lunders forklaring har hele tiden vært at han ble varslet om mulig korrupsjon, og at han satte i gang en rekke undersøkelser. Da han fikk melding om at alt var i orden, ga han grønt lys for utbetalingene.

– At anken forkastes, skyldes at Lunders forklaring har vært troverdig og støttet av andre dokumenter. Dette har vært en stor påkjenning for ham og han er selvfølgelig svært lettet, sier Schøitz.

I en pressemelding skriver Økokrim at de vil fortsette etterforskingen.

«Jo Lunder vil bli løslatt i kveld. Økokrim vil fortsette etterforskingen, i samarbeid med utenlandske myndigheter, med sikte på å avklare hvorvidt det er grunnlag for straffansvar».

Jo Lunder gikk av som konsernsjef i Vimpelcom i mars i år. Selskapet sa da at avgangen var «helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen» av selskapet.

AKTUELT NÅ