Hopp til innhold

Holdt krisemøte om statsbudsjettet

Erna Solberg samlet fredag partilederne i de fire samarbeidspartiene til krisemøte om statsbudsjettet.

Erna Solberg på sentralstyremøtet

Statsminister Erna Solberg (H) holder krisemøte med Frp, H, KrF og Venstre om statsbudsjettet

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er avgjørende for sentrumspartiene å få gjennomslag som sikrer mindre klimagassutslipp enn de mener regjeringens budsjettforslag legger opp til.

Etter det NRK har grunn til å tro, har sentrumspartiene spilt inn flere ulike forslag før dagens møte.

De fire partiene har forhandlet siden tirsdag 3. november. I fjor var man ferdige med forhandlingene fredagen to uker etterpå.

Grønne krav har gitt krise

Onsdag la regjeringspartiene frem sin foreløpig siste skisse til løsning. Senere samme kveld kom samarbeidspartiene KrF og Venstre med sin motskisse.

Den brukte partene en drøy halvtime på å drøfte før de igjen skiltes for å gi Høyre og Frp tid til å gå gjennom kravene.

Både da som nå skal ett av de springende punktene ha vært sentrumspartienes krav for å sikre gjennomslag som sikrer reelle reduksjoner klimagassutslipp.

Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi har imidlertid i hele prosessen sagt at det er uaktuelt for Frp å røre avgiftene på fossilt drivstoff.

Avklaring

Torsdag ble Frps stortingsgruppe orientert om arbeidet med statsbudsjettet. Etter gruppemøtet sa nestleder Per Sandberg at fristen for forhandlingene var satt til lørdag.

Fredag hadde både KrF og Venstre gruppemøte for sine stortingsgrupper.

Etter disse gruppemøtene har altså Erna Solberg (H) innkalt samarbeidspartiene til krisemøte, og kilder tett på prosessen sier til NRK at man forventer en avklaring i løpet av fredag.

De fire partiene har forhandlet i over to uker. Det har vært svært krevende å komme til enighet, og kilder i sentrumspartiene har luftet muligheten for brudd.

Kabinettspørsmål

Ett mulig utfall er at regjeringen stiller kabinettspørsmål, altså at statsministeren og regjeringen truer med å gå av dersom de ikke får flertall for sitt forslag. Et annet er at man ikke kommer til enighet om et overordnet opplegg for rammen for budsjettet, og at man dermed overlater budsjettforhandlingen til de ulike fagkomiteene på Stortinget.

Da kan det dannes mange ulike flertall fra komité til komité, og mange av Frps hjertesaker vil være i fare.

Sistnevnte mulighet vil være svært uvanlig og uoversiktlig. Da vil det blant annet være mulig for KrF og Venstre å søke flertall for deler av budsjettet med for eksempel Arbeiderpartiet.

Utfallet av møtene i statsministerboligen kommer til å avgjøre om det også blir holdt nye gruppemøter i partiene fredag ettermiddag.

AKTUELT NÅ