Grønne krav haler ut budsjettforhandlingene

STORTINGET (NRK): For andre år på rad ligger det an til at regjeringspartiene og støttepartiene ikke rekker å bli enige om budsjettet innen Stortingets frister.

Terje Breivik (V) på vei inn til forhandlingsmøte om neste års statsbudsjett

GRØNN: Finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik, kjemper for at statsbudsjettet for neste år skal bli så grønt som mulig.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Vi har er rimelig entydig mål om at statsbudsjettet 2016 skal bidra til at klimautslippene går ned. Det er et av mine tyngste ærende i dette forhandlingsrommet, sa Venstres Terje Breivik på vei inn til forhandlingene tirsdag.

Nettopp sentrumspartienes krav om det grønne skifte, der avgiftene øker på forurensende adferd og går ned på miljøvennlige valg, bidrar til at budsjettkameratene sliter med å bli enige.

Frp: – Restriktive

Venstre-krav om dyrere drivstoff og dyrere strøm er vanskelig å svelge for Frp. Partiet, som ble grunnlagt for å kjempe offentlige avgifter, vet at grasrota vil protestere kraftig dersom de går med på avgiftshopp.

– Vi er restriktive når det gjelder å øke avgifter. Men det er klart at vi må gå gjennom det fordi det er krav fra de to partiene vi forhandler med. Men utgangspunktet vårt er at det må vi i størst mulig grad unngå, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

Sammen med de finanspolitiske talsmennene fra Høyre, Venstre og KrF jobber han på overtid. Andre tema som gjør det vanskelig for partene å komme til enighet er bistand og oljepengebruk.

Tidspress

Ifølge finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) har budsjettforhandlingene strukket så langt ut i tid at det går mot utsettelse av finansdebatten i Stortinget.

– Foreløpig har vi god kontroll. Men vi er ikke i mål, og det vil nok få noen konsekvenser for Stortingets program fram mot jul, sa Syversen til NTB.

Finansdebatten skal etter planen avholdes torsdag 26. november. Det betyr at finanskomiteen må avgi sin innstilling fredag denne uken.

Der skal hele opposisjonen skrive inn sine standpunkter opp mot det budsjettforliket som ennå ikke er ferdig forhandlet. Det er et såpass omfattende arbeid som man nå innser at det høyst sannsynlig ikke vil være mulig å rekke, skriver NTB.

Finansdebatten vil derfor med stor sikkerhet bli utsatt. Ifølge TV 2 er det onsdag 2. desember som er blinket ut som ny dato.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger